Annons
X
Annons
X

Ygeman: Kan vara komponent i en värre attack

Regeringen arbetar med en ny strategi för cyber- och informationssäkerhet. Enligt inrikesminister Anders Ygeman är det viktigt att ta lärdom av lördagens attack på flera flera svenska nyhetssajter.

Attacken mot svenska nyhetssajter
[object Object]
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Henrik Montgomery/TT, Magnus Hjalmarson Neideman

Det finns en del att ta tag i när det gäller landets it-säkerhet, men en ny myndighet är inte lösningen, det sa inrikesminister Anders Ygeman i en intervju i Sveriges Radios P1 morgon.

Efter lördagens it-attack på flera svenska svenska nyhetssajter, däribland SvD, kommer han tillsammans med demokratiministern Alice Bah Kuhnke att under måndagen samla företrädare för de drabbade medieföretagen.

– Jag vill först och främst gå igenom säkerhetsläget och se vad vi tillsammans kan göra för att förbättra it-säkerheten för att motverka att liknande händer i framtiden, säger Anders Ygeman till P1 morgon.

Annons
X

**Regeringen arbetar **sedan en tid med en ny strategi vad gäller cyber- och informationssäkerhet. Och enligt Anders Ygeman är det viktigt att ta lärdom från det som hände i lördags.

Han ser händelsen som mycket allvarlig och konstaterar att den kan vara en komponent i en värre attack mot Sverige.

– Det är viktigt att vi nu gör allt för att undvika att något liknande sker igen.

Anders Ygeman tror att flera medieföretag behöver ta sig en allvarlig funderare på hur de har byggt upp sin it-säkerhet.

– Många tar sig säkert en titt på hur de har disponerat sina servrar och byggt upp sin arkitektur och säkerhet för att undvika den här typen av attacker i framtiden. Vi får se vad utredningen visar hur det har gått till, men naturligtvis önskar vi att denna typ av attacker inte skulle vara möjliga.

Richard Oehme, chef för cybersäkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ser också mycket allvarligt på lördagens händelser.

– Det är inte är ett nytt fenomen men den riktat på ett annat sätt, säger Richard Oehme till P1 morgon.

MSB arbetar sedan i höstas med att ta fram en ny riskanalys och han konstaterar att det som skedde i lördags kommer att bli en del av den.

Annons

Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT, Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X