Annons
X
Annons
X

Ygemans förslag: Vill kunna låsa in fler gatubarn

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill göra det enklare för boenden för unga att låsa in gatubarn, för att säkra att de får tillgång till stöd och vård. Samtidigt sätter Stockholmspolisen in extra resurser för att jobba mot självutnämnda ”gatupatruller” efter helgens våldsamheter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sent på måndagskvällen meddelade Stockholmspolisen att de avsatt resurser för att jobba mot självutnämnda ”gatupatruller”. Insatsen görs efter att uppskattningsvis 70–100 maskerade män gått samman för att attackera flyktingbarn i fredags.

– Det blir ett antal individer från polisregion Stockholm som ska jobba med det här. Vi vill gör allt vi kan för att förebygga brott. Vilka arbetsmetoder vi har kommenterar vi aldrig, men vi kommer att finnas på plats och vi kommer att göra noggranna analyser, säger Christer Birgersson, kommenderingschef, till SvD.

Men det är tveksamt om den insatsen är tillräcklig, anser Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask.

Annons
X

– Vilken del av polisarbetet hinner man inte med när man sätter in resurser på detta? Det är en stor fråga om polisen överlag har rätt bemanning. Moderaterna anser att det behövs mer poliser akut, säger Beatrice Ask till SvD.

Enligt M är det inte enbart självutnämnda medborgargarden som kräver mer polisresurser. Ask syftar dels på de våldsbrott och mord som begåtts under den senaste tiden i Stockholms förorter – en brottslighet som enligt Ask kräver betydande insatser från samhället över lag. Dels är hon bekymrad över följderna av att många ensamkommande barn lever utanför samhället.

– Det behövs mer insatser för att ta hand om de ensamkommande unga som driver runt omkring på stan och mer resurser för socialtjänsten och polisen, säger Beatrice Ask.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inrikesminister Anders Ygeman (S) tror inte att fler poliser löser situationen på gatan. Han anser att det viktigaste är att fånga upp gatubarnen på ett bättre sätt än i dag.

  – Det spelar ingen roll hur många poliser vi har, utan vi måste låsa in barnen för att skydda dem från miljön de befinner sig i. Det måste helt enkelt till vårdformer som är riktade till dessa grupper så att vi får bort dem från gatan, säger Ygeman till SvD.

  Regeringen vill att Statens institutionsstyrelse, SIS, ska skapar nya platser på sina ungdomshem där gatubarnen kan hållas inlåsta. Men hur många platser eller hur mycket pengar regeringen kan tänka satsa vill Ygeman inte gå in på.

  Vad tänker du göra för att förhindra att flyktingbarn angrips på stan?

  – Det är en polisiär fråga och det gäller att möta den utvecklingen med kraft. Där tycker jag att polisen och väktare har hanterat den här situationen bra hittills, och jag tror att de kommer hantera det bra även framöver, säger han till SvD.

  Regeringen ser, inför den kommande vårbudgeten, över polisens anslag om mer pengar inför kommande år – pengar som polisen kräver för att kunna hantera den ansträngda situationen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X