Ledare

Susanna Silfverskiöld:Ygeman, elen och lögnerna

Näringslivet rasar mot energiminister Ygeman (S).
Näringslivet rasar mot energiminister Ygeman (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Den bristande elförsörjningen kan skrämma företag ur landet. Och elpriset har under hösten varit hela 1 600 procent högre i södra Sverige än i norra. Men energiminister Ygeman (S) fortsätter spela ned kritiken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Ett närmast ohederligt påstående”. Så beskriver Sydvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler det som energiminister Anders Ygeman (S) kläckte ur sig under riksdagens interpellationsdebatt förra veckan. Moderaternas Lars Hjälmered hade precis kritiserat regeringen för den skakiga elförsörjningen och den tilltagande oron för effekt- och kapacitetsbrist i framförallt södra Sverige. Ygeman slog ifrån sig ansvaret och försökte dämpa krisstämningen. Han vred lite på sanningen, skulle man också kunna uttrycka saken.

Ygeman berättade att han bjudit in Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och nätägaren där till ett möte, för att diskutera näringslivets oro för bristande elförsörjning. ”Då kunde vi med alla papper på bordet reda ut det, och det finns ingen sådan risk. Nätägaren säger att de kan ansluta dem som vill bli anslutna i Skåne och att de har kapacitet för de som vill expandera i Skåne under de närmaste tio åren.”

Annons
Annons
Annons