Annons
X
Annons
X

”Ygeman bör konkretisera hur kontrollen kan gå till”

Vi måste säkra att utökade kontrollfunktioner i samhället skall kunna kontrolleras av allmänheten så vi kan införa en ökad kontroll mot extremister utan att detta minskar rättssäkerheten, skriver professor Harald Kjellin.

Foto: Tomas Oneborg

DEBATT | TERROR

Argumentet mot att acceptera hårda lagar och bevakningsåtgärder mot våld och terror är att detta är en kortsiktiga lösning. Det finns en dialektik i maktspelet mellan terrorism och totalitära stater i form av en ömsesidigt förstärkande process. Kontrollmekanismerna riskerar att i slutändan skapa ett mer totalitärt samhällsklimat som i sin tur uppmuntrar till våld och terror. Med detta som utgångspunkt kan man argumentera mot att införa hårdare åtgärder mot terrorism, men då har man antagligen inte förstått att det faktiskt är möjligt att införa hårdare lagar mot terror om man samtidigt inför en ökad kontroll av dem som anser sig behöva kontrollera terrorn. Först då kan det uppstå en balans i det politiska systemet. Både medborgarna och makthavarna bör få utökade möjligheter att kontrollera varandra. Om en balans inte finns inbyggd i regelverken så skapas situationer som i slutändan kan leda till de skräckexempel vi läser om när president Erdogan i Turkiet eller regeringschefen Kaczyński I Polen tillsätter lojala domare och avskedar journalister med motivationen att det är ett krig mot destruktiva makter.

Felen ligger inte i att införa bevakningskameror, avlyssning av internet eller ökade lagar mot deltagande i extrema organisationer. Felet ligger i att man inte samtidigt diskuterar och förklarar hur det är möjligt att kontrollera den kontrollerande myndigheten som har fått utökade befogenheter. Sverige borde anpassa sig till båda hoten, det vill säga öka kontrollen av medborgarna och samtidigt öka kontrollen av myndigheterna.

Till skillnad från vad som är vanligt bland Svenska politiker så var inrikesminister Ygeman beundransvärt konkret när sa att det borde räcka med att kunna påvisa att någon deltagit i en terrororganisation för att kunna straffa vederbörande, det vill säga det behövs inga bevis på medlemskap i organisationen. Det skulle vara fantastiskt om Ygeman kunde komplettera sin konkretiserande ansats med att dessutom beskriva hur vi kan säkra att utökade kontrollfunktioner i samhället skall kunna kontrolleras av allmänheten så vi kan införa en ökad kontroll mot extremister utan att detta minskar rättssäkerheten.

Annons
X

Sverige ligger på en ledande plats i världen med sina offentlighetsprinciper.

Ygeman skulle få ännu mer respekt från medborgarna om han hade förmåga att beskriva hur ökade kontrollfunktioner i samhället skall göras offentligt tillgängliga så att vi kan säkra Sverige som ett tryggt land, både mot terrorister och mot eventuella övergrepp mot medborgarna från en statsmakt. Sverige ligger på en ledande plats i världen med sina offentlighetsprinciper. Tänk om vi på samma sätt kunde imponera på omvärlden genom att visa hur vi effektivt kan bekämpa terrorism utan risk för övergrepp.

Harald Kjellin

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  professor, institutionen för data- och systemvetenskap

  Stockholms universitet

  Harald Kjellin Foto: Pressbild
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Harald Kjellin

  Foto: Pressbild Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X