Annons
X
Annons
X

Yellen: Fed bör gå försiktigt tillväga med räntehöjningar

Den amerikanska centralbankens chef, Janet Yellen, sade i ett tal i New York på tisdagen att Fed kommer att gå varsamt fram med höjningarna av styrräntan.

Av Direkt, TT
Janet Yellen, ordförande i USA:s centralbank Federal Reserve.

Janet Yellen, ordförande i USA:s centralbank Federal Reserve. Foto: Kevin Wolf/AP

"Jag anser det lämpligt för kommittén att gå försiktigt tillväga i normaliseringsprocessen. Denna försiktighet är särskilt befogad eftersom FOMC:s möjlighet att använda konventionell penningpolitik för att svara på ekonomiska störningar, med räntan så låg som den är nu, är asymmetrisk", sade Yellen.

Fed-ledamöterna lämnade styrräntan oförändrad vid 0,25 till 0,5 procent vid sitt senaste möte, men samtidigt reviderades medianestimatet för antalet höjningar som kommer att ske under året ned till två, från tidigare fyra.

Yellen sade vidare att endast gradvisa höjningar av styrräntan är att vänta under kommande år. Hon sade också att FOMC "fortfarande har betydande verktyg" att lätta på policyn om räntan skulle sänkas till noll igen, och lyfte som exempel fram framåtblickande utsikter för räntenivån och ökningar i "storleken eller löptiden på våra innehav av långsiktiga värdepapper".

Annons
X

Den globala ekonomin är en stark osäkerhetsfaktor, menade Yellen. Det beror dels på den inbromsande tillväxten i Kina, dels rörelserna i råvarupriserna, särskilt olja. Ytterligare nedgångar i oljepriserna skulle kunna få "allvarliga" konsekvenser för den globala ekonomin, påpekade hon.

– Utvecklingen utomlands ... kräver en lägre bana för styrräntan än vi förutskickade i december, sade Yellen.

Fed-chefen tror dock att den amerikanska ekonomin kommer att återhämta sig, trots negativ påverkan från en världsmarknad med vikande tillväxt, det sjunkande oljepriset och den svajiga kinesiska ekonomin.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Avseende inflationen sade Fed-chefen att hon är försäkrad om att inflationen gradvis kommer att röra sig mot Feds mål om två procent över tid. Men det är för tidigt att säga om inflationen kommer att nå upp till det två-procentsmål som Fed satt upp.

  Janet Yellen höll talet inför The Economic Club of New York. Sedan talet offentliggjorts vände USA-börserna uppåt.

  Annons

  Janet Yellen, ordförande i USA:s centralbank Federal Reserve.

  Foto: Kevin Wolf/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X