Yeeeeeeeha!

Under strecket
Publicerad
Annons

Yeehaa!
Yeehaa, vilket drag! Först ut är killarna som rider otämjda hästar utan sadel. I båset är det trångt för att inte hästen ska rymma i förväg. När enhandsgreppet är säkrat öppnas grinden och infernot är ett faktum. En hand i luften och vår bastante cowboy förvandlas till en vante. Krumsprången verkar aldrig ta slut och att de här killarna inte drabbas av wiplashskador är ett under.
Oops, där flög han av!
Hemmasonen Lan LaJeunesse från Morgan i Utah är kvällens stora stjärna. Han är rankad fyra av PRCA (Professional Rodeo Cowboy Association) och blev världsmästare 1999. Förra säsongen tjänade han drygt en miljon kronor och tog hem en handfull tunga rodeotitlar. Beundrare finns över hela USA och han tror att han skriver flest autografer av alla idrottsmän. - Det blir ett par timmar efter varje rodeo och kön av fans verkar aldrig vilja ta slut, säger han någonstans därunder den enorma cowboyhatten.

Rodeo är stort i USA och sporten växer hela tiden - i takt med det även prispengarna. Förra året tävlade ryttarna om en total prissumma på drygt 320 miljoner kronor. Och pengar föder framgång, i alla fall i USA.
Dessa cowboys är verkliga idoler av kött, blod och leriga stövlar. Tjejerna hänger i klasar runt arenan. Till skillnad från killarnas odör, doftar dessa damer tungt av hårspray. Den obligatoriska hatten har de dock gemensamt. Detsamma gäller guldskärpet och bootsen, som i år ska vara av strutsskinn om man vill visa klass och elegans.

Annons
Annons
Annons