Annons

Yasser Askar får två miljoner i skadestånd

Publicerad

Beslutet fattades av justitiekanslern på onsdagen. Yasser Askar har redan fått omkring 400 000 i förskott på skadeståndet, och ersättningen till honom är betydligt lägre än hans krav. Yasser Askar begärde tio miljoner i skadestånd för sitt lidande.

Yasser Askar fälldes för ett mord på krogen Broder Tuck i Stockholm sommaren 1998 och dömdes till livstids fängelse. Han frikändes och släpptes sedan Högsta Domstolen beviljat honom resning efter att TV 4:s Kalla Fakta undersökt bevisningen mot honom. Sammanlagt satt Yasser Askar frihetsberövad i två år och fyra månader. Skadeståndet till Yasser Askar är ett av de högsta som betalats ut i Sverige. Men det är inte högst.
Det största skadeståndskravet som justitiekanslern hittills avgjort är en man från Södra sverige som satt i fängelse i två år och fyra månader, dömd för sexuella övergrepp på sin dotter. Efter att han frikänts fick han 2 456 000 kronor av justitiekanslern och ytterligare 1,4 miljoner från regeringen. Mannen hade begärt över 12
miljoner.
Justitiekanslern har ännu inte beslutat hur mycket Joy Rahman ska få i skadestånd. Joy Rahman satt fängslad i åtta år innan han friades från mordet på en åldring.
I slutet av november lämnade han in sitt krav på ersättning till justitiekanslern.
Joy Rahman kräver staten på 26,4 miljoner kronor. Det är det största skadeståndskravet i Sverige någonsin.

Annons
Annons
Annons
Annons