Yasemine, 20 år: ”Jag känner igen mig i Sana”

Sociala medier kan vara ett sätt att fördjupa den egna bönen. 20-åriga Yasemine, som bor i Västerbottens inland och är den enda praktiserande muslimen på orten, pratar bön och tro i Facebook-gruppen Islamic Sisterhood.

Publicerad
Yasemine ber bara hemma.

Yasemine ber bara hemma.

Foto: Privat
Annons

– Här uppe finns inte så många muslimer, säger Yasemine. I samhället där jag bor är jag, vad jag vet, den enda praktiserande. Därför är det så bra med facebookgruppen Islamic Sisterhood. Vi är alla systrar, och för mig, som började be regelbundet för bara några månader sedan, är det lärorikt att ta del av samtalen i Islamic Sisterhood.
Yasemine är uppvuxen med en muslimsk pappa, som regelbundet berättat historier ur Koranen vid middagarna. Mamma är icke-praktiserande kristen.
– Jag tycker att jag har ganska många privilegier i livet; en bra familj och en bra uppväxt, och jag vill visa tacksamhet för det. Dessutom är att be regelbundet ett sätt att visa respekt för Gud – bönen är ju en av de fem pelarna. Min farmor uppfostrade tre söner, men bad ändå fem gånger om dagen. Om hon klarade det, ska jag nog fixa det också.

Till vardags arbetar Yasemine på ett äldreboende, men ber hemma. Därför lägger hon (precis som Sara i artikeln här intill) ibland ihop flera böner i rad.
– För mig är det precis som den muslimska karaktären Sana i tv-serien ”Skam” beskrev så bra: Det kan vara stress och kaos i mitt huvud, men så snart jag tvättat mig, bytt till bönekläder och börjar be blir allt stilla, både utanför och inom mig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons