Annons

WWF: Östersjön snart en blå öken

Algblomning vid svenska östersjökusten.
Algblomning vid svenska östersjökusten. Foto: Göran Billeson/IBL/TT

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav, och det mår allt sämre. Men agerar vi nu, kan vi vända den negativa trenden och få ett rent hav som myllrar av liv igen, skriver Håkan Wirtén, Åsa Ranung och Anders Alm från WWF.

Under strecket
Publicerad

Vågor som kluckar mot bryggan, segelbåtar på den blå fjärden, värme, sol och bad. Vi svenskar njuter av att vistas vid vårt älskade hav Östersjön. Men när vi njuter av havet som allra mest, de varma, soliga och vindstilla dagarna, då slår algblomningen till. Plötsligt har vi en äcklig sörja vid stranden och havet skiftar från blått till gulgrönt, något som är synligt ända från rymden. Vad vi däremot inte kan se är övergödningens effekter i havets djup, när algblomningarna sjunker, bryts ner och konsumerar syre. På sikt dödar det Östersjöns bottnar. Bottendöden i Östersjön ökar ständigt och täcker just nu ett område dubbelt så stort som Danmark.

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav, och det mår allt sämre. Agerar vi inte nu riskerar vi en ”tipping point” där det blir väsentligt svårare att återställa havet. Trots att växtnäringsutsläppen har minskat till 1950-talets nivå, att reningsverken tar bort 97 procent av fosforn och att vi samarbetar över gränserna, både regionalt och inom EU, har vi inte löst övergödningsproblemet. Framgången med reningsverken visar dock att rätt åtgärder ger resultat.

Annons
Annons
Annons