Annons

Parkvakt – dödligt uppdrag i naturens tjänst

Viltvårdare i Pilanesberg National Park i Sydafrika har automatvapen för att skydda sig mot tjuvjägarna. Ett noshörningshorn kan betinga motsvarande 2,5 miljoner kronor i Asien.
Viltvårdare i Pilanesberg National Park i Sydafrika har automatvapen för att skydda sig mot tjuvjägarna. Ett noshörningshorn kan betinga motsvarande 2,5 miljoner kronor i Asien. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Deras jobb är att skydda nationalparker och vilda djur. Men ibland är det i stället parkvakterna själva som blir offer. Bara under 2017 dödades 107 vakter på jobbet – sex fler än året före, enligt Världsnaturfonden (WWF).

Under strecket
TT
Publicerad

"Vi har inte lika mycket ammunition som tjuvjägarna", har Kerenge Magige, parkvakt i Serengeti i Tanzania, tidigare sagt till TT. Han är beväpnad med en automatkarbin, typ kalasjnikov.

Foto: Roland Johansson/ TT

Viltvårdare på patrull i Masai Mara, Kenya. De övervakar parkens noshörningar på daglig basis. Observera deras ålderstigna gevär.

Foto: Roland Johansson/ TT

På tio år har omkring 900 parkvakter fått sätta livet till i Afrika och Asien när de bevakat nationalparker och viltreservat, enligt rapporten från WWF, som presenteras vid en global konferens om handel med hotade arter i London torsdag-fredag.

En stor andel av de dödade vakterna har fallit offer för tjuvjägare och rapporten visar att vakterna på många platser, förutom att de dagligen riskerar sina liv, har ett mycket tufft, och ofta otacksamt, jobb. En majoritet arbetar i genomsnitt 76 timmar per vecka, för under nio USA-dollar (80 kronor) om dagen. Omkring hälften saknar livförsäkring för sin familj i händelse av dödsfall.

Annons
Annons
Annons