Annons
X
Annons
X

Wolfs advokat: "Det här är en bisarr situation"

Aktieaffärer i kontroversiella Oniva Online Group ska vara orsaken till att Michael Wolf polisanmäldes. Det uppger källor för SvD Näringsliv. Men Wolf menar att han inte hade insynsinformation. "Det här är en bisarr situation", säger hans advokat.

(uppdaterad)
Turbulensen i Swedbank
Foto: Claudio Bresciani/TT

I förra veckan fick Swedbanks vd sparken och tvingades gå på dagen. Orsaken till den snabba sortin var, enligt banken, att han brutit mot reglerna om rapporteringsskyldighet och att Swedbank upptäckt transaktioner som ”kan antas” utgöra brott. Det ledde till att bankens tidigare vd polisanmäldes. Men någon detaljerad information om handeln framkom aldrig.

Nu kommer uppgifter om att anmälan som fick Swedbanks vd Michael Wolf sparkad på dagen ska röra aktieaffärer i det skandalomsusade Oniva Online Group. Det uppger källor till SvD Näringsliv. Det handlar om transaktioner som gjordes 2013.

Michael Wolfs advokat bekräftar uppgifterna.

Annons
X

– Ja, han har köpt affärer öppet i det här bolaget 2013 och 2014, men inte vetat något mer än någon annan. Han har trott på bolaget, säger advokaten Leif Gustafson.

Swedbank och Oniva Online Group, verksamt inom webbhotell och marknadsföring, har haft en nära affärsrelation. Hösten 2012 befann sig it-bolaget i kris och beviljades då två lån av Swedbank på totalt 25 miljoner kronor.

Lånen gavs på vissa villkor, bland annat baserade på bolagets vinst. Med andra ord hade Swedbank god insyn i bolagets ekonomi.

Oniva Online Groups resultat förbättrades, delvis tack vare lånen. Det fick aktiekursen att rusa under 2013.

Borde Wolf inte ha varit mer försiktig om det var ett bolag som banken hjälpte med lån?

– Jag vill inte värdera det. Utan jag vill höra vad någon säger att han skulle vetat som var insiderinformation och när han i så fall skulle ha fått den, säger Leif Gustafson och fortsätter:

– Men vi måste få veta vad det handlar om som han är misstänkt för.

**Hur bedömer du era chanser att få reda på det?
**
– Rättsbalken är snål i det här avseendet. Vi vet inte ens om åklagaren tänker delge honom misstanke.

Michael Wolf förnekar alltså att han har haft tillgång till insiderinformation när han gjorde aktieaffärerna.

– Han är väldigt förvånad. Det här är bisarr situation. Michael Wolf vet inte vad han ska försvara sig mot. Vi vet att det finns en anmälan. Jag har förvägrats att veta innehållet i den anmälan, säger Leif Gustafson.

På Finansinspektionen vill man inte bekräfta om det är detta anmälan mot Wolf handlar om.

– Vi kommenterar aldrig den här typen av ärenden, säger Peter Svensson, pressekreterare på FI.

Allt pekar på att aktieaffärerna inte var särskilt goda för Wolf. Online Group har varit i blåsväder flera gånger. Sommaren 2014 meddelade bolaget att bokföringen har haft stora brister i räkenskaperna. Det fick aktien att tappa 45 procent på en dag och utförsresan på börsen som började redan 2013 accelererade.

Man har tidigare stängt av sin egen finanschef efter brottsmisstankar. Bakgrunden är att Ekobrottsmyndigheten misstänkte att han gjort sig skyldig till insiderbrott efter handel med bolagets egen aktie.

Online Group har förutom Michael Wolf lockat andra finanskändisar. Finansmannen Erik Penser, Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers och börsens tidigare vd Magnus Böcker har stått på ägarlistan.

Annons
Annons
X
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X