Wolfowitz enhälligt vald

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON USA:s omstridde biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz blir Världsbankens tionde chef. Det beslöt bankens styrelse enhälligt vid ett möte i New York i går.
President George W Bushs beslut att nominera Wolfowitz väckte förvåning och möttes av starka protester från många håll - såväl från människorättsorganisationer som Oxfam och Greenpeace som från regeringsföreträdare, inte minst i Europa. 61-årige Wolfowitz betraktas som en av Bushadministrationens mest utpräglade ”högerhökar” och han var en av chefsarkitekterna bakom kriget i Irak.
På många håll har man uttryckt oro för att Wolfowitz, i praktiken, ska göra Världsbanken till ett verktyg för den amerikanska utrikespolitiken.

- Jag inser att jag, milt uttrycket, är en kontroversiell person. Men jag hoppas att folk, när de lär känna mig, förstår att jag verkligen tror djupt på Världsbankens uppdrag, sa Wolfowitz själv när han tidigare i veckan gjorde en rundresa i Europa för att övertyga tvivlarna.
USA utser enligt praxis chefen för
Världsbanken medan det brukar vara en europé som leder systerorganet Internationella Valutafonden, IMF.
Valet av Wolfowitz betraktades som klart redan i onsdags sedan företrädare för EU-länderna sagt ja vid ett möte i Bryssel på initiativ av EU:s ordförandeland Luxemburg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons