Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Carolina Neurath: Wolf blir vargmat i herrelöst Swedbank

(uppdaterad)
Turbulensen i Swedbank

Swedbanks vd Michael Wolf får sparken. Sannolikt vill bankens verklige maktspelare ordförande Anders Sundström rädda sig själv genom att offra Wolf.

Swedbanks Anders Sundström och avgående vd Michael Wolf.

Swedbanks Anders Sundström och avgående vd Michael Wolf. Foto: Emma-Sofia Olsson, Nora Lorek/TT

Det råder inget tvivel om att Michael Wolf får sparken. Pressmeddelande om avgångar brukar lindas in i diffusa ordalag om att alla är rörande överens, sedan är det upp till spekulationer om vem som tog initiativet. Men nu heter det: ”Styrelsen har tagit initiativ till förändringen”.

Styrelsen, med ordförande Anders Sundström, vill uppenbart signalera att man har tagit beslutet att avsätta sin vd med omedelbar verkan. Men när det kommer till själva anledningen används mer fluffiga uttryck.

Bedömningen är att det är dags för ”ett nytt ledarskap och en ny vd som kan ta Swedbank till nästa nivå”, heter det på pressmeddelandespråk. Det kan fritt översättas till ”det råder kaos i banken och någon måste offras”.

Annons
X

Det har under flera års tid spekulerats om att Michael Wolf är på väg bort av olika skäl. Men det som nu sannolikt fick bägaren att rinna över var de omtalade fastighetsaffärerna som enskilda Swedbank-direktörer ägnat sig åt på sin fritid – delvis med kunder i banken.

Det var i december som det meddelades att en av de två toppcheferna fick lämna Swedbank, ett par veckor efter rapportering i Dagens Industri om de två toppchefernas privata fastighetsaffärer.

Vid den avgången skrev undertecknad att det kan ses som ett sätt för Michael Wolf ”att mata vargarna efter skandalen”. Nu är det Wolf själv som blir vargmat. Krisen kryper allt närmare inpå bankens verklige maktspelare, ordförande Anders Sundström, och det här kan vara ett sätt för honom att försöka rädda sitt eget skinn.

I förra veckan meddelades att Sundström sitter kvar tills vidare. Han har själv ifrågasatts efter fastighetsaffärerna. Det har saknats formella regler i banken för att hantera intressekonflikter och som ordförande bär han det yttersta ansvaret. Affärerna har lett till att Finansinspektionen, FI, startar en utredning.

Granskningen är inte klar, men kanske har Swedbankstyrelsen nåtts av något förhandsbesked om varåt det barkar. Det kan vara en förnedring att behöva sparka en chef direkt efter en sågning från FI. Då kan det finnas en poäng i att förekomma beskedet.

Enligt källor från ägarhåll har Wolf fått stöd från vissa storägare nu på morgonen. Det finns spekulationer om att Sundström snabbt, under helgen, bytte fot om sin syn på vd:ns framtid.

Swedbanks årsstämma hålls den 5 april och det finns all anledning att försöka lugna aktieägarna genom att visa handlingskraft redan nu.

Men Swedbanks kris blir bara djupare och utifrån sett ser det nu ut att bli en herrelös bank. I finansvärlden brukar finanschefen Göran Bronner beskrivas som den som "kör banken" – en nyckelperson som Swedbank inte skulle klara sig utan.

Frågan är vem som ska sätta sig i fören och köra nu. I och med att Bronner är en av de som drivit sina egna fastighetsaffärer, själva nyckelpersonen i härvan, är han skadeskjuten och kan knappast ses som ett vd-ämne längre. Wolf som tidigare också hyllats av marknad och aktieägare försvinner. Och förtroendet för Sundström är också allt mer ifrågasatt. Just nu är det alltså ingen som riktigt styr en av Sveriges största banker. I alla fall ingen som aktieägarna kan lita på sitter kvar.

Annons

Swedbanks Anders Sundström och avgående vd Michael Wolf.

Foto: Emma-Sofia Olsson, Nora Lorek/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X