Annons

Wimbledons gräs gynnar spelare som slår hårt

Jan Söderqvist läser biografier om Connors, Nadal och Federer och en sport som avgörs av vinklar och tid.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Allt handlar om Wimbledon. Det är där, på All England Lawn Tennis and Croquet Club i London, som alla allra helst vill vinna. Detta är tennissportens allraheligaste.

Foto: GETTY IMAGES

Så mycket mer imponerande var det då att Nadal besegrade just Federer i wimbledonfinalen 2008. Hans självbiografi ”Rafa: my story” (skriven tillsammans med John Carlin) från 2011, är helt och hållet uppbyggd kring den matchen, som världen minns som en av de bästa och mest dramatiska genom alla tider. Nadal berättar om den ömsesidiga sympatin mellan de bägge rivalerna och resonerar kring vad rivaliteten har betytt både för sporten och för dem själva, klokt och informativt.

Foto: AP

Roger Federer på väg till matchen mot Sergiy Stakhovsky i årets Wimbledon.

Foto: REUTERS

Det börjar dra ihop sig. I och med finalerna nästa helg i Wimbledon är tennisens korta grässäsong blott ett minne. Den varar bara i fyra veckor och inleds med några engelska och tyska uppvärmningsturneringar (Queens, Halle, Eastbourne) som ingen människa egentligen bryr sig om. Roger Federer vann nyss i Halle, men det har alla redan glömt och det kompenserar på inget vis hans nesliga sorti redan i andra omgången i årets Wimbledon. Allt handlar om Wimbledon. Det är där, på
All England Lawn Tennis and Croquet Club i London, som alla allra helst vill vinna. Detta är tennissportens allraheligaste.

Men allvarligt talat – tennis på gräs? Det är genom åren många som har ifrågasatt denna verksamhet, särskilt spelare som har haft svårt för underlaget. ”Gräs är för kossor”, sade Ivan Lendl, som åkte ut i kvartsfinalen både 1983 och 1984, för att sedan avstå Wimbledon året därpå. Jimmy Connors upprepar frasen i sin nyutkomna memoarbok ”The Outsider”, men mest på skoj, vilket har sin förklaring i att Connors lyckades vinna här både 1974 och 1982. Så vad Connors klagar på är inte så mycket själva gräset som arrangörernas fasthållande vid den etikett som gäller bara just här, som att spelarna bugar sig för närvarande kungligheter och liknande. Klädseln är vit, aldrig ärmlös. Även för publiken gäller en sträng dress code. Fundera inte ens på jeans eller flip-flops.

Annons
Annons
Annons