Unni Drougge:Wildes älskare svek sanningen om sig själv

Oscar Wilde dog vanärad och utblottad efter att ha dömts för grov sedeslöshet, varpå hans unge älskare lord Alfred Douglas resten av sitt liv förde en kamp för att rentvå sig. Hur kunde en gayaktivist förvandlas till en homofobisk moralens väktare?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den stora stensfinxen på Père Lachaise i Paris är full av läppstiftsavtryck och kärleksfullt klotter. Där vilar legenden Oscar Wilde, vars gripande öde fortsatt att fascinera generation efter generation. Intill hans grav ligger stoftet av den trogne vännen Robert Ross. Men den person som de flesta omedelbart förknippar med Oscar Wilde är lord Alfred Douglas, oftare nämnd som Bosie. Att begrava honom bredvid Wilde vore dock otänkbart. Bosie är nämligen mest ihågkommen som orsaken till en av det förra sekelskiftets mest skandalomsusade rättegångar, där Wilde dömdes till två års fängelse för grov sedeslöshet. Han dog några år efter sin frigivning, i största misär, utstött ur sitt hemland. Där slutar sagan om Oscar Wilde.

Men vad hände med hans unge älskare Bosie? För evigt brännmärkt av Oscar Wildes martyrskap förde han en bitter men fruktlös kamp för att rentvå sig under de 44 år som återstod av hans levnad. En rad författare har också gett sig i kast med att fullfölja denna uppgift. Ingen av dessa levnadstecknare ifrågasätter att det var Bosie som med fanatiskt nit drev Wilde att stämma hans far (markisen av Queensberry) för förtal, då denne kallat Wilde för sodomit. Däremot vill de korrigera bilden av hur den tvålfagre och 16 år yngre lorden lockade en äventyrlig Wilde till ett dumdristigt homosexuellt utagerande som kom att stå den senare mycket dyrt.

Annons
Annons
Annons