Annons

Oro i Wilders spår: ”Vad ska jag göra? Färga håret blont?”

Rabia Yildis, 21, studerar i Rotterdam. Hennes familj kommer från Turkiet.
Rabia Yildis, 21, studerar i Rotterdam. Hennes familj kommer från Turkiet. Foto: Adam Wrafter

SvD i Rotterdam | När högerpopulisten Geert Wilders beskriver marockanska ungdomar som ”avskum” reagerar många invandrare med att sluta upp bakom Erdoğantrogna migrantpartiet Denk. Andra kvitterar hatpropagandan med resignation – framför allt den andra generationens migranter som känner sig allt mer främmande i landet.

Under strecket
Publicerad

Rabia Yildis, 21, nu engagerar hon sig i en kampanj för att få invandrarungdomar att gå och rösta. 3 av 4 invandrarungdomar tros stanna hemma på valdagen.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 3

Sameena Akbarkhan är född i Rotterdam men hennes föräldrar kommer från Surinam. ”Folk tittar på mig som om jag vore skit. Men jag är inte dålig. Jag har bara en annan hudfärg”, säger hon.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 3

Farid Aitlaha.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 3

En iskall vind blåser in från havet. I bakgrunden skymtar den legendariska fotbollsklubben Feyenoords stadium och minareterna på Essalam-moskén som är den största moskén i invandringstäta hamnstaden Rotterdam där nästan hälften av invånarna har migrationsbakgrund.

21-åriga Rabia Yildis tar tag i mikrofonen. Videokameran går igång. ”Enighet i stället för att splittring!”, säger hon och uppmanar invandrarungdomar att gå och rösta. Det är en kampanjfilm som strax före valet ska erinra om att en röst som inte ges kan vara en röst på högerpopulisten Geert Wilders.

Annons
Annons
Annons