Annons

Wikström: "Landstingen måste förbättra villkoren"

Landstingen måste använda sina resurser effektivare för att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön i sjukvården. Man måste fasa ut hyrpersonalen och ha en mer hållbar modell för att klara bemanningen. Då ingår även att titta närmare på lönerna. Det säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) med anledning av den rekordstora personalbristen i den svenska sommarsjukvården som SvD rapporterat om.

Under strecket
Publicerad

"Det borde gå att använda pengarna mycket effektivare", säger Gabriel Wikström (S) om hyrpersonal och bonusar i vården under sommaren.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Som statsråd aktar sig Gabriel Wikström noga för att vara konkret när han talar om lönerna för vårdpersonalen. Han betonar att staten inte har ansvaret för lönepolitiken. Samtidigt säger han:

– Vi ser ju inte minst nu under sommaren hur landstingen hyr in personal och erbjuder mångdubbelt mer betalt för att den ordinarie personalen ska senarelägga sina semestrar. Det är enorma summor som går åt redan i dag och det borde gå att använda de pengarna mycket effektivare, säger han.

Annons
Annons
Annons