Annons
X
Annons
X

Wikipedias grundare var först skeptisk till projektet

Jimmy Wales startade internets playboy, en mansorienterad nätportal. Nu är han mest känd som grundare till portalens sidoprojekt Wikipedia, som fyller tio år i dag. Själv var han till en början mycket skeptisk till nätuppslagsverket där vem som helst kan skapa innehållet.

Fildelning och öppen källkod - kulturen på internet handlar mycket om öppenhet och frihet. Ett av flaggskeppen i den rörelsen är Wikipedia, uppslagsverket där användarna skapar innehållet och redigerar varandras artiklar. Grundaren eller medgrundaren, beroende på vem du frågar, är öppen källkodsfantasten Jimmy Wales.

Osäkerheten kring titeln beror på att det på just Wikipedia går att läsa om hur han själv ser sig som ensam grundare, trots att han i lexikonets barndom refererade till sig själv som medgrundare tillsammans med Wikipedias förste chefredaktör, filosofen Larry Sanger.

Här står också om hur Wales, tvärt emot Wikipedias egna policys, ändrade i artikeln om sig själv på sajten och skrev att han var just ensam grundare. För det har han senare bett om ursäkt.

Annons
X

Jimmy Wales föddes i Huntsville i Alabama 1966. I intervjuer har han berättat om hur han i sin barndom tillbringade massor av timmar med näsan i encyklopedierna Britannica och World Book.

När Wales gått ut college i början av 1990-talet jobbade han som optionsmäklare i Chicago, och ska enligt tidningen Wired ha tjänat tillräckligt med pengar för att försörja sig och sin fru resten av livet. Wales har själv beskrivit hur han tidigt blev beroende av internet och brukade skriva kod som hobby på fritiden.

Snart hoppade han därför av jobbet för att vara med och grunda dotcom-bolaget Bomis, en nätportal för män som kallats för internets Playboy med innehåll i kategorier som science fiction och vuxenunderhållning. Trots att Bomis inte genererade några stora pengar kunde Wales börja med ett nytt projekt. I nätencyklopedin Nupedia förenades Wales facination för internet och encyklopedier. Nupedia bestod av artiklar skrivna av frivilliga experter och som granskades innan de publicerades.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men utvecklingen på sajten gick för långsamt, och därför släpptes den 15 januari 2001 en nätencyklopedi som bygger på wikiteknik, alltså att användarna kan bidra till och redigera innehållet direkt utan redaktionell granskning. Sajten döptes till Wikipedia, och Wales hoppades att han här skulle kunna hitta artiklar som kunde granskas och användas på Nupedia.

  I intervjuer har Wales berättat om hur han till en början var mycket skeptisk till projektet, och trodde att Wikipedia skulle fyllas av en massa skräp. Wales var också nervös över den öppna modellen, och brukade vakna mitt i natten för att redigera nya inlägg. Men efter bara några dagar upptäckte han till sin förvåning att Wikipedia växt om Nupedia.

  2003 överlät Wales Wikipedia till den ideella organisationen Wikimedia foundation, där Wales jobbar utan lön. Han reser också runt och håller föreläsningar.

  Källa: Wikipedia

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X