Annons
X
Annons
X

Wikipedia stängs i SOPA-protest

Wikipedia, en av världens populäraste webbplatser, stängs ned i ett dygn, i protest mot de kontroversiella internetlagar som behandlas i USA:s kongress.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

”Elever varnas - gör läxan i förtid. Wikipedia protesterar mot dåliga lagar på onsdag!”, skriver grundaren Jimmy Wales på Twitter.

Lagförslagen förkortas SOPA eller PIPA. De syftar till att komma åt piratkopiering, men har av Google och andra IT-jättar jämförts med censuren i länder som Kina och Iran.

Jan Ainali, ordförande för Wikipedias stödorganisation Wikimedia Sverige, bedömer att SOPA kan få långtgående konsekvenser för internet. Det kan leda till att Wikipedia helt tvingas lägga ner sin verksamhet.

Annons
X

– Som det första SOPA-förslaget såg ut riskerar det att göra Wikipedia helt oanvändbart. Och det är osäkert om omskrivningarna blir tillräckligt stora för att det ska bli någon skillnad, säger Ainali.

– Jag är orolig, för om lagen går igenom i sin extrema form då kommer Wikipedia att tvingas stänga ner helt och hållet. Alla servrar står i USA och det är en amerikansk organisation som driver Wikipedia och det är därför det får så stora konsekvenser.

Ainali menar att en lång rad andra organisationer också kommer att få stora problem om lagförslaget går igenom i USA.

– Det är samma sak för alla organisationer och företag som har användargenererat innehåll. Google kan till exempel drabbas hårt eftersom människor lägger upp saker på Google Plus. Kanske kommer inte ens Googles sökningar att kunna användas eftersom de länkar vidare. Det här kan påverka internet i sin helhet, som vi känner det.

Till att börja med var det för engelskspråkiga Wikipedia man fattade beslut om stängning.

– Svenskspråkiga Wikipedia kommer nog inte att stängas, säger Ainali.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, organisation för spelföretag, tycker att kritiken mot SOPA är kraftigt överdriven.

– Det är samma tongångar nu som det var kring ipred-lagen och Acta, man säger att nu är det kört för internet. Men det var inte så då och det är inte så nu heller. SOPA står inte i paritet med domedagsprofetiorna. Hur många gånger kan man ropa varg?

Strömbäck ser också fördelar med att SOPA hanterar problemen på nätet på flera olika nivåer samtidigt.

– Det som är bra med SOPA är att man både tittar på åtgärder mot enskilda intrångsgörare, enskilda pirater. Men att man också har ett systemperspektiv så att man vill ge mellanhänderna, bredbandsbolagen, skyldighet att agera, säger Strömbäck.

– Sedan finns det förstås brister i SOPA. Alla det analoga samhällets försök att komma åt den digitala miljön innebär risker, för överfiltrering och för integritetskonsekvenser och annat. Det är ett trubbigt verktyg och det gäller att hitta en balans.

Washington TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X