Annons

Wikipedia: ”Alternative facts” är inget nytt

I en värld där sanningen verkar förhandlingsbar söker Wikipedia sprida objektiv kunskap. Men diskussionen om ”alternativa fakta” som uppstått särskilt efter Donald Trumps valseger är gammal. Det säger Katherine Maher, chef för Wikimedia Foundation som driver Wikipedia, i en intervju med SvD Näringsliv.

Publicerad

Det har gått 16 år sedan Wikipedia lanserades. Katherine Maher, en berest amerikan med examen i Mellanösternstudier och framgångsrik karriär inom ideella sektorn bakom sig, utsågs till högsta chef i juni förra året. I praktiken är hon chef för Wikimedia Foundation, den ideella organisation som driver uppslagsverket som i dag är världens sjätte största sajt. För några veckor sedan var hon i Stockholm för att hålla tal hos Centrum för Näringslivshistoria, en förening med uppdrag att ”bevara och presentera” Sveriges företagshistoria. SvD pratade med Katherine Maher över telefon i samband med Stockholmsbesöket.

Är det vanligt att företag försöker justera bilden av sig själva på Wikipedia?

Katherine Maher, chef för Wikimedia Foundation besökte Stockholm och Centrum för Näringslivshistoria för några veckor sedan.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/Centrum för Näringslivshistoria Bild 1 av 5

”Jag tror att den rollen vi spelar är att vi är neutrala och vi tillhandahåller information som vi vill ska vara faktabaserad och trovärdig och oberoende”, säger Katherine Maher om Wikipedias roll.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/Centrum för Näringslivshistoria Bild 2 av 5

Katherine Mahers största farhåga i dagens medielandskap är hälsan hos de fria medierna.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/Centrum för Näringslivshistoria Bild 3 av 5

Wikimedia Foundation nådde sina budgetmål tidigare än förväntat efter presidentvalet i USA.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/Centrum för Näringslivshistoria Bild 4 av 5

Katherine Maher.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/Centrum för Näringslivshistoria Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons