Annons

Wikipedia är en spegel av omvärlden

På sätt och vis är det smickrande att Gahrton utgår från att Wikipedia ska vara felfritt och neutralt när Wikipedia i själva verket är en spegel av omvärlden, skriver Lennart Guldbrandsson, ordförande för Wikimedia Sverige.

Under strecket
Publicerad

Under rubriken ”Wikipedia - en skendemokrati” (9/11) skriver Per Gahrton att det visserligen går att ändra i Wikipedias biografier, men att risken är ganska stor att ändringen återställs av ”någon av de lobbyister som tycks ha möjlighet att ägna sig åt Wikipedia på heltid”. Gahrtons anklagelse påminner om ett citat ur TV-serien Vita huset. I ett avsnitt säger president Bartlet att ”Decisions are made by those who show up” (”Besluten fattas av de som dyker upp”). Så är det i den politiska världen, så är det i medias värld, så är det i forskarvärlden, och naturligtvis är det så i Wikipedia. Är det konstigt?

På sätt och vis är det smickrande att Gahrton utgår från att Wikipedia ska vara felfritt och neutralt när Wikipedia i själva verket är en spegel av omvärlden. Med andra ord, när Per Ahlmark och Mona Sahlin slutar att kritisera Jan Guillou och Fredrik Reinfeldt (och tvärtom), då kommer sådana uttalanden inte längre att betraktas som viktiga i Wikipedia. Tills dess får vi nog acceptera att folk tycker att det är intressant vem som sade vad och när. Så länge det beskrivs sakligt kan det också ha sin plats i Wikipedia. Titta bara på debatten om Muhammedbilderna. Var annars än i Wikipedia finns helhetsbilden?

Annons
Annons
Annons