X
Annons
X

”Wikimedia far med osanning om HD:s beslut”

Anna Troberg har med sin bakgrund som partiledare i Piratpartiet en naturligt fientlig inställning till konstnärens ensamrätt. Det märks i hennes argumentation som är ett angrepp på upphovsrättens hela idé. Det skriver Mats Lindberg och Erik Forslund, Bildupphovsrätt, i en replik.

Anna Troberg på Wikimedia Sverige, skriver att du nu inte längre får fotografera utomhuskonsten (5/4). Detta med anledning av Högsta domstolens beslut att gå på Bildupphovsrätts linje i tvisten om publicering av utomhuskonst på sajten Offentligkonst.se.

Mot bättre vetande piskar Troberg upp en falsk bild av HD-beslutet som enbart gäller konstverk i databaser och de aktörer som driver dessa. HD konstaterar att dessa konstfyllda databaser har ett kommersiellt värde som ska förbehållas konstnärerna. Det handlar alltså inte på något sätt om privatpersoner som fotograferar på stan och publicerar sina bilder på nätet. Men nog låter alltihop mer dramatiskt, och därmed ägnat att röra upp känslorna hos upphovsrättsskeptiker, på det sätt som Troberg väljer att beskriva följderna.

Mats Lindberg och Erik Forslund

Foto: Joakim de Groot Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X