Annons
X
Annons
X

Wikileaks ansöker om svenskt utgivarbevis

Wikileaks ansöker om svenskt utgivarbevis för att garanteras grundlagsskydd.

Dessutom lanseras en sajt som gör det lättare att förstå innehållet i de hemliga militära dokumenten.

Det berättar sajtens grundare Julian Assange på besök i Sverige.

I juli publicerades 76 000 hemliga underrättelsedokument från USA:s krig i Afghanistan på sajten
Wikileaks.org. Efter det avslöjandet har Julian Assange blivit en internationell kändis.

Den hemlighetsfulle journalisten från Australien är dock allt annat än villig att prata om sin egen person.

– Jag är här som representant för Wikileaks inte som representant för mig själv. Så den typen av frågor svarar jag inte på, säger Julian Assange.

Annons
X

Att han är i Sverige beror delvis på att det finns juridiska turer att klara upp. Wikileaks dirigerar sin trafik via servrar i Solna. Förklaringen ligger i det starka svenska käll- och meddelarskyddet. Men nu råder det tveksamheter om sajten omfattas av grundlagen eftersom det saknas utgivarbevis. Julian Assange berättar att två svenska tidningar erbjudit sig att ställa upp.

– Men vi kommer att registrera ett eget utgivarbevis i veckan, säger Julian Assange.

Samtidigt menar han att den inte har någon avgörande betydelse för arbetet.

– Vi har att göra med organisationer som inte följer lagen och som inte bryr sig om något källskydd, säger Julian Assange och syftar bland annat på den amerikanska underrättelsetjänsten.

Pentagon och Vita menar att Wikileaks agerande äventyrar amerikanska soldaters säkerhet. Julian Assange förstår inte kritiken. Han menar att publiceringarna tvärtom räddar liv genom att ge en mer rättvis bild av kriget.

– Vi har ett ansvar gentemot folket i Afghanistan där det dödas hundratals människor varje vecka, säger Julian Assange.

Pentagon krävde nyligen att allt material från kriget i Afghanistan ska plockas bort från nätet och att inga fler publiceringar görs.

Krav som går stick i stäv med Julian Assanges planer.

Snart släpps ytterligare 15 000 sidor med information från Afghanistan. Dokumenten ska först gås igenom och rensas på uppgifter som kan skada oskyldiga.

– Håller vi samma tempo som hittills ska vi kunna publicera om två veckor ungefär, säger Julian Assange.

Enligt Julian Assange är målet med Wikileaks publiceringar att allmänheten ska få en sann och ofiltrerad bild av kriget.

– Vi publicerar råmaterial utan att några analyser eller tolkningar är gjorda. Sen är det upp till journalister, forskare och allmänheten att ta del av det, säger Julian Assange.

Många gånger handlar det dock om svårbegripliga dokument med en mängd förkortningar och koder som bara experter kan tolka. Därför lanseras ännu en sajt –
Diarydig.org – som ska hjälpa till att ”översätta” dokumenten. Till exempel finns en funktion som gör att alla förkortningar skrivs ut i sin helhet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X