Wien föreslår EU-tv

Under strecket
Publicerad
Annons

Salzburg En europeisk tv-nyhetskanal kan vara ett sätt att väcka mer engagemang bland EU-ländernas invånare om samarbetet, tror EU:s nuvarande ordförande Österrike.
Idén finns också i kommissionären Margot Wallströms planer för hur EU ska kommunicera bättre och som ska presenteras i en vitbok på onsdag.

– En europeisk nyhetskanal skulle verkligen kunna vara något, och det skulle inte bli särskilt dyrt heller, trodde den österrikiske förbundskanslern och nuvarande EU-ordföranden Wolfgang Schüssel när han avslutade tvådagarsövningen ”Sound of Europe” i Salzburg.
Enligt Schüssel var konferensen startblocken för en vidare diskussion om vad EU är och vart samarbetet bör föra och hur medborgarnas oro för att inte hänga med ska tacklas och hur de ska ges ett psykologiskt lyft.
Konferensen var mest som intern gruppterapi om bilden av EU, om det ständiga talet om kris och om varför unionen har det så kämpigt med förtroendet hos medlemsländernas 450 miljoner invånare.
Bilden som portionerades ut var att ett
riktigt engagemang är svårt att uppnå om EU:s invånare inte känner sig som en del av en europeisk identitet, med gemensamma grundvärderingar. Och det är svårt utan platser eller medier som når hela EU och där debatten kan föras.

Annons
Annons
Annons