WHO: Se upp för nya covidvarianten "my"

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO menar nu att virusvarianten my – som på engelska kallas mu, behöver undersökas mer. Arkivbild.
Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO menar nu att virusvarianten my – som på engelska kallas mu, behöver undersökas mer. Arkivbild. Foto: Laurent Gillieron/AP

Världshälsoorganisationen (WHO) håller ögonen på en ny variant av coronaviruset som har fått namnet ”my”. Frågan är om den får en avgörande inverkan på pandemin – än så länge oroar delta mer, anser forskaren Farshid Jalalvand.

Under strecket
Publicerad
Farshid Jalalvand.

Farshid Jalalvand.

Foto: Emma Larsson
Annons

My, eller B.1.621 som den kallas bland forskare, upptäcktes i Colombia i januari i år och klassades den 30 augusti som en ”variant of interest” (VOI). Alltså en variant av viruset sars-cov-2 som innehåller den typ av mutationer som gör att det finns anledning att hålla ögonen på den lite extra.
”My-varianten har en mutationsuppsättning som indikerar potentiellt immunflyktiga egenskaper”, skriver WHO och konstaterar samtidigt att fler studier krävs för att få ytterligare kunskap.
Enligt WHO har my-varianten likheter med beta-varianten som upptäcktes i Sydafrika och som visade tendenser till ökad resistens och att kunna ge fler genombrottsinfektioner hos vaccinerade personer.
Enligt mikrobiologen och forskaren Farshid Jalalvand kunde forskare redan under 2020 förutse en del av de mutationer som senare skulle uppstå naturligt när viruset smittade fler och fler människor. Man kunde också se att några av dem skulle ha potential att orsaka problem. När dessa specifika mutationer, som ofta handlar om förändringar i virusets spike-protein, upptäcks runt om i världen slår forskare larm.

Jalalvand tycker dock inte att det finns någon särskild anledning till att oroa sig över den nya my-varianten.
– Den sydafrikanska varianten var man orolig för ett tag. Men sen har den har inte gett så många genombrottsinfektioner som man trodde. De varianter vi haft mest problem med är de som orsakat en högre smittsamhet, som alfa och beta. Delta är lite en hybrid som gör både och, den har högre smittsamhet och undgår vårt immunförsvar lite mer, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons