Annons

WHO: Europa är nu värre drabbat än Kina

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus kräver att länder testar medborgare för att se om de är coronasmittade, och att smittade omedelbart isoleras.
WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus kräver att länder testar medborgare för att se om de är coronasmittade, och att smittade omedelbart isoleras. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

WHO uppmanar världens länder att testa medborgare och isolera smittade. Men Folkhälsomyndigheten anser att bred provtagning inte är lösningen i Sverige.

– Vi är förbi att testa varje fall när vi nu har samhällsspridning, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vill se att fler länder utökar provtagningen för att finna personer som bär coronaviruset. Han säger också på ett pressmöte på måndagen att smittade måste hållas isolerade för att stoppa spridningen.

– Testa, testa, testa. Vi måste bryta kedjan av smittan. Den som testas positiv måste omedelbart isoleras, understryker han och tillägger att detta även gäller lindriga fall.

– De (myndigheterna) måste veta var fallen finns.

Under pressmötet ställs frågan om vilken information som finns om barn och covid-19 i nuläget.

– Vi vet att barn kan smittas. Vi vet att de tenderar att ha mildare sjukdom, men vi har sett barn dö av detta. Så det är viktigt att vi skyddar dem, säger doktor Maria van Kerkhove, som leder WHO:s tekniska verksamhet.

Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell ser WHO:s uppmaning som en global varning, riktad till världens alla länder, men att Sverige redan har passerat den fasen.

– Vi måste agera snabbare än så, säger hon och konstaterar att det tar tid att invänta provtagning och utfall av test. Man kan inte följa den initiala strategin att isolera riskgrupper.

– Vi går ett steg längre. Vi uppmanar alla som har symptom direkt genomför en social distansering. Vi hinner inte invänta ett testsvar, säger hon och påpekar samtidigt att olika regioner i Sverige befinner sig i olika faser av spridning, och att man därför ska undvika resor till områden med högre smittspridning.

WHO-chefen varnar också på pressmötet för att smittan kan komma att spridas till låginkomstländer, och att faran är särskilt stor för de länder som har ett stort antal hiv-smittade eller barn som är undernärda.

– Fler fall av smittade personer rapporteras nu från Europa än det någonsin gjordes från Kina när läget där var som mest kritiskt. Europa har nu blivit centralpunkt för pandemin. Sammanlagt i världen beräknas närmare 175.000 personer vara smittade, uppger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons