Annons

WHO går kriminellas ärenden

I dag uppmärksammar världshälsoorganisationen - WHO: ”World No Tobacco Day”, ett folkhälsojippo, som med förslag på fler förbud kring rökning och snus istället kommer öka kriminaliteten. Ju hårdare man reglerar tobak desto lönsammare blir det att smuggla. Det skriver riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Under strecket
Publicerad

Sverige har redan skyhöga skatter, ett totalt marknadsföringsförbud samt förbud mot rökning på offentliga platser. Trots detta tycker inte WHO att dagens regelverk är strikt nog och föreslår en rad nya regleringar. Det finns i dag ett strikt regelverk då tobaken är en unik produkt som medför en rad risker för människor. Det centrala är därför att konsumenter uppfyller ålderskrav, och är informerade om riskerna.

All den tobak som säljs utanför regelverket blir tillgänglig för minderåriga. Man kan inte föreslå förbud och regleringar som WHO utan att vara redo att ta de konsekvenser som kommer med det. Var åttonde cigarett som röks i Sverige i dag är illegal och säljs öppet i butiker runt om i hela Sverige.

Annons
Annons
Annons