Tegnell om WHO:s råd om munskydd: Inget för Sverige

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade under fredagen att rekommendationerna om munskydd ändras.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade under fredagen att rekommendationerna om munskydd ändras. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP

WHO:s färska rekommendation om munskydd på allmänna platser med mycket folk passar inte in i den svenska coronastrategin, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad
Annons

Världshälsoorganisationen WHO uppdaterade på fredagen sina riktlinjer angående bärandet av munskydd under den pågående coronapandemin.

Nu rekommenderas allmänheten att bära munskydd om man befinner sig i folksamlingar på en plats där virusspridning kan förekomma.

– Regeringar bör uppmuntra den breda allmänheten att bära munskydd där det förekommer en allmän spridning och där det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar WHO:s nya besked till TT.

– Munskydd ska kunna passa in i en bredare strategi och det gör den inte i Sverige.

Tegnell tolkar det som ”ett väldigt försiktigt uttalande” som innebär att användandet av munskydd kan vara en del av ett lands bredare strategi, men att munskydd i sig inte löser något.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell.

Han säger också att det är viktigt att vänta på den fullständiga rapport som WHO stödjer sina uttalanden på.

Annons
Annons

– Man måste alltid vara väldigt försiktig med WHO:s uttalanden. Man kan inte plocka ut en mening utan måste se på helheten och göra en bedömning av vad de egentligen säger.

Tegnell noterar också att uttalandena fokuserar på situationer där man inte kan hålla avstånd, något som enligt honom är sällsynt i Sverige.

– Vi har inga allmänna tecken på stor smittspridning på svenska transportsträckor. Vi har god kapacitet till att kunna hålla avstånd i Sverige, säger Anders Tegnell.

WHO beskriver även hur munskydden bör se ut. De bör bestå utav tre lager olika material: Bomull, närmast ansiktet följt av ett lager polypropen, en typ av plast, följt av ett lager med vätskeresistent material längst ut.

– Det handlar alltså om ett munskydd i tyg, inte den typ av medicinskt munskydd som används i vården. Vi har nu belägg för att om det görs på rätt sätt så kan ett munskydd stoppa potentiellt smittsamma partiklar, sade WHO:s tekniska expert på covid-19, Maria Van Kerkhove, till Reuters.

WHO har tidigare sagt att det inte har funnits tillräckliga belägg för att ett bredare bruk av munskydd för friska personer ur allmänheten har någon dämpande effekt på smittspridningen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons