Steve Sem-Sandberg:White och den bländande realismen

NYLÄSNING. Patrick Whites episka romaner belönades med Nobelpriset 1973, men har sedan dess oförtjänt hamnat i skymundan. De komplexa livsåskådnings­dramer som hans självmedvetna prosa iscensatte är drabbande i sin intensitet och avsaknad av försoning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Resan är undergångsmärkt redan från första stund. De som samlar in medel för att finansiera den vet redan att deras upptäcktsresande inte kommer att komma levande tillbaka. Men så är det inte heller uteslutande i framtida materiell vinning de investerar utan i en del av ett större öde, den historia de själva lever förvandlad till myt.

Så börjar Patrick Whites stora roman ”Voss”: inte med berättelsen om resan in i Australiens inre utan om det samhälle som skänker resan dess inramning och småningom också kommer att ge den dess mening. Vi befinner oss i Sydney, slutande 1840-tal. Ett skikt av bemedlade handelsmän, ullvarugrossister och exportörer, befolkar Australiens östra kust. De ser sig inte som kolonisatörer eller nybyggare utan som en del av ett Imperiums yttersta utpost; så anstränger de sig också till det yttersta för att upprätthålla Hemlandets skick och seder. Familjen Bonner, som står i centrum för Whites episka skildring, är ett under av bedagad överklasstristess. Bara manér – inget innehåll.

Annons
Annons
Annons