Annons
X
Annons
X

Wetterstrand: Bensinskatten har större stöd

En Sifo-mätning visar att miljöpartiets förslag på höjd bensinskatt har lågt stöd bland väljarna. Men undersökningen varken oroar eller förvånar MP-språkröret Maria Wetterstrand.

Foto: SCANPIX ARKIV

Bara drygt en av tio svenskar står bakom högre bensinskatt, visar en Sifo-mätning som Aftonbladet låtit göra.

Men Maria Wetterstrand tror att förslaget som de rödgröna presenterade igår, om en höjning av bensinskatten med 49 öre, i själva verket har större stöd än så. I alla fall om frågan ställs på ett annat sätt.

– Frågar man om folk vill att något ska bli dyrare är det klart att de svarar nej. Förklarar man varför och vad pengarna ska användas till får man ett helt annat svar. Jag är imponerad att 13 procent är för en höjning trots att man frågat på det här sättet. Det visar att vi nått ut med den här frågan, säger Maria Wetterstrand till SvD.se.

Annons
X

Hon berättar att hon pratat om frågan i många år, och hennes erfarenhet är att människor blir mer benägna att höja bensinskatten om man samtidigt pratar om vikten att växla till andra drivmedel, och om vad pengarna ska användas till.

Mätningen visade också att 16 procent är beredda att byta block på grund av bensinprisfrågan. Enligt Wetterstrand har förslaget inte lagts fram för att de rödgröna trodde att det skulle bli väldigt populärt och hjälpa till att vinna valet, utan för att man anser att höjningen är nödvändig.

– Jag tror att det när vi närmar oss valet kommer att finnas helt andra frågor som är mer avgörande än den här, bland annat arbetslösheten. Visst kan det finnas de som byter block på grund av det här, även de som byter till vårt block, säger Wetterstrand.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X