Annons

Westerberg: S och M bör kunna komma överens

Har inte tiden kommit för en regeringssamverkan mellan Socialdemokraterna och Moderaterna? Det frågar sig förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg, och funderar på hur ett brev från Stefan Löfven till Ulf Kristersson skulle kunna se ut.

Under strecket
Publicerad

Partiledarna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2

Bengt Westerberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2

Partiledarna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Partiledarna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).
Partiledarna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

DEBATT | REGERINGSFRÅGAN

Det här brevet har ännu inte skickats från statsminister Stefan Löfven till Ulf Kristersson, men börjar det inte bli dags snart?

”Bäste Ulf!

Jag skriver dessa rader mot bakgrund av det låsta läget i regeringsfrågan.

Som du vet anser jag att blockpolitiken är död men det är förstås än så länge bara en halvsanning. Jag har ju själv gång på gång åberopat att jag är ledare inte bara för det största partiet utan också för det största blocket och du har försökt hålla samman Alliansen även om det har knakat i fogarna. Men vi kan ju konstatera att vi blockerar varandra och att vi måste hitta någon lösning på problemet. Någon eller några måste rucka på sin position.

Vi får väl tillsammans erkänna att vi hittills har varit lika ovilliga att för egen del göra det. Vi har bägge utgått ifrån att Centern och Liberalerna ska vika sig genom att antingen tolerera att du blir statsminister med SD:s stöd eller att jag väljs för att bilda en regering där de ingår eller som de stöder i riksdagen. En av de lösningarna skulle givetvis vara enklast för dig eller mig. Någon av oss skulle få det vi länge har pratat om. Men bägge lösningarna innebär samtidigt att Centern och Liberalerna tvingas svika något av sina löften och ta stora politiska risker. Man får ha förståelse för att de värjer sig.

Annons
Annons

Så jag har i min kammare funderat över vad det kan finnas för annan lösning. De är ju i ärlighetens namn inte så många. En är en koalition mellan våra bägge partier. Alternativet har nämnts närmast i förbigående i mediernas spekulationer, men har i regel snabbt avfärdats. Både du och jag har intagit en liknande position: en sådan koalition kan bli aktuell vid kris eller krig men inte nu. Men, bäste Ulf, min slutsats efter att ha funderat är att vi nu faktiskt har en kritisk situation. Sverige måste regeras och regeringen har dessutom viktiga uppgifter att ta itu med under de kommande åren. Jag tycker därför att vi på allvar ska pröva förutsättningarna för en koalition mellan våra partier.

Visst innebär det också för vår del ett risktagande. Vi kommer att få intern kritik. De inom Socialdemokraterna som anser att vi bör bli vänsterpopulister kommer att svära ve och förbannelse över mig. De som inom Moderaterna vill samverka med högerpopulister kommer inte att vara nådiga i sin kritik av dig. Men vi måste som de statsmän vi är kunna sätta oss över sådana hänsyn. Jag tror faktiskt att väldigt många medborgare skulle uppskatta om vi visade att vi är villiga att ta ansvar i en svår situation.

Jag har naturligtvis funderat en del över politikens innehåll. Självfallet finns det spänningar mellan våra partier. Konstigt vore det annars när vi under lång tid har varit huvudmotståndare. Men som gammal facklig ledare vet jag att motsättningar kan överbryggas. Jag kan också se att det faktiskt finns mycket som förenar. Jag läste din lista över vad en regering behöver göra på DN Debatt för en tid sedan. Med små justeringar hade jag kunnat skriva under den. Du återkom under valrörelsen gång på gång till att det till exempel finns goda förutsättningar för oss att göra upp om en av tidens stora frågor, migrationspolitiken. Jag tror nog också vi ganska snabbt ska kunna enas om att skapa fler jobbtillfällen för nyanlända, stärka försvaret och förnya bostadspolitiken. Låt oss i god svensk anda använda de bästa experterna vi kan uppbringa och med deras hjälp utforma en politik som under de närmaste åren kan hjälpa Sverige framåt.

Annons
Annons

Bengt Westerberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Jag tycker att det är rimligt att jag som ledare för det största partiet blir statsminister i en gemensam regering, men jag inser att det har ett pris. Jag föreslår därför att du får välja de två nästa ministerposterna för Moderaternas räkning. Jag är beredd att acceptera de prioriteringar du gör. Sedan får vi förhandla om resten av posterna.

Mitt förslag är att vi siktar på att regera tillsammans fram till nästa val. Förhoppningsvis kan vi i nästa valrörelse peka på gemensamma framgångar under de här åren, men säkert kommer vi också att ha hårda debatter om framtiden. Vilken regering det kan bli efter nästa val behöver vi inte nu ta ställning till.

Låt oss nu visa att vi kan vara statsmannamässiga och göra ett ärligt och uppriktigt försök att tillsammans ta ansvar för de närmaste fyra åren. Vad säger du?

Skulle vi kunna bli överens kan vi undvika ett nyval som med största sannolikhet inte löser några problem. Vi har ju visserligen inte majoritet i riksdagen, men jag känner mig övertygad om att Centern och Liberalerna skulle tolerera vår regering och kanske kan också Miljöpartiet och Kristdemokraterna göra det. Jag ser fram emot att höra från dig!

Bästa hälsningar
Stefan”

Undrar
Bengt Westerberg (L)
tidigare partiledare för Folkpartiet

Efter reklamen visas:
Mellan raderna ANNIE LÖÖF KASTAR IN HADDUKEN
Bengt Westerberg.
Bengt Westerberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons