Recension

Movin' in DanceWerner-Lindgren Project - Movin' in Dance

Under strecket
Publicerad
Annons

Pianisten Lasse Werner och basisten Kurt Lindgren var närvarande under den tid då jazzen sprack. Men Werner skrev förvånansvärt mjukt och melodiskt. Lindgren gjorde det lätt och svängigt. Båda kunde de låta musiken urarta på ett systematiskt sätt. Lindgren hade deltagit i några konserter med Cecil Taylor. Lasse Werner ägnade sig åt upptåg. Båda hade som kompositörer och musiker en stor betydelse för jazzens modernisering under framför allt 60-talet. Om detta skriver Roger Bergner i ett utmärkt texthäfte till dessa två cd-skivor. Påtagligt var också hur täta de internationella kontakterna var.

Pianisten Arne Forsén har återupptäckt den musikskatt som var på väg in i skymningen. Han har tidigare arbetat både med Werner och Lindgrens musik. Tillsammans med Lasse Werner och sångerskan Pia Olby gick man igenom och ordnade hans musik för framträdanden.
Göran Freese på Flash Music begår en kulturgärning nu. Arne Forsén är kongenial när han simmar i kompositionerna, den svenska jazzens störste naivist, skuttar ojämnt men räddar sig in i låten. Alltid är han djupt originell och självklart naturlig.
Saxofonisten Roland Keijser är en allätare. Han förlorar aldrig det dynamiska som tynger och dansar. Trumpetaren Anders Nilsson är ofta flytande så att materialet lyser. Tommy Skottes bas är en ingång till hela bandet. Han liksom trumslagaren Gilbert Matthews har en förmåga att skapa frihet lika lätt som att knyta an till bebop. Detta är Werners och Lindgrens musik utförd med känsla för tradition och med stark närvaro.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons