Annons
X
Annons
X

Wei Wei överklagar skattebeslut

Sångerskan Wei Wei överklagar Skatteverkets beslut om artistens skatteskuld.
– Jag tycker att det är oerhört tråkigt att Skatteverket påstår att Wei Wei inte deltagit i utredningen, säger sångerskans juridiska ombud Bengt Siverling.

Enligt Skatteverkets beslut är den kinesiska sångerskan skyldig staten runt 104 miljoner kronor i skatteskulder.

Under åren 2003-2008 var hon skriven i Stockholm där hennes barn gått i skola, men hon har ändå inte rapporterat inkomster från sin artistverksamhet till Skatteverket, enligt Sveriges radio.

Anledningen till det är att Wei Wei inte anser sig vara skyldig att skatta för de intäkterna i Sverige. Sångerskans juridiska ombud Bengt Siverling säger att frågan är komplicerad.

Annons
X

– Det är inte givet att Wei Wei är skattskyldig i Sverige för sina inkomster i utlandet. Det är många faktorer som spelar in. Det handlar om var man har centrum för sina levnadsintressen, säger advokaten till SvD.se.

Han påpekar att sångerskan redan betalat skatt i Kina.

– Det är två länder som gör anspråk på skatt och jag har kommit fram till att enligt avtalet mellan Sverige och Kina ska Wei Wei inte behöva betala skatt i Sverige.

Några av anledningarna till hans slutsats är att sångerskan inte är svensk medborgare och att ”centrum för hennes levnadsintressen” inte var Sverige under den aktuella perioden.

Siverling tillägger samtidigt att fallet kan bedömas annorlunda av andra och vill att ärendet avgörs i Förvaltningsrätten.

– Jag är i princip klar med ett överklagande som jag kommer att lämna in till Skattverket innan veckan är slut, säger han.

Siverling har varit Wei Weis juridiska språkrör sedan sångerskan flyttade till Kina 2008. Enligt honom stämmer inte Skatteverkets påstående om att sångerskan varit onåbar.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt att Skattverket påstår att Wei Wei inte deltagit i utredningen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X