Annons
X
Annons
X

Weekend i Belgrad

Lonely Planet har utsett Belgrad till en av Europas bästa partystäder. Men Serbiens huvudstad har mer att erbjuda än vilda festnätter, och konst- och kulturvärlden talar om ”det nya Berlin”.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM

LÄS MER:
Tio nya weekendfavoriter

LÄS MER:
Sova med Hitler
LÄS MER:
Sommarhelg i Belgrad

Torsdag: Gågata med grön oas

turistfällor Gågatan Knez Mihailova bjuder på shopping av alla de slag, från kända märkesbutiker till små torgstånd med smycken, konst och hantverk. Här säljs även en del konst – av varierad kvalitet. Undvik restaurangerna och barerna längs stråket som är onödigt turistdyra. Ta i stället avstickare in på tvärgatorna när törst- och hungerklockan ljuder. Gå gärna till Kralja Petra 42 där Elixir säljer färskpressad juice, smoothies och milkshakes. Fortsätt sedan ner till Gospodar Jovanova och ta en mättande och oförskämt billig pljeskavica (en sorts pannbiff) i gatuköket Loki.

Annons
X

park I slutet av gågatan ansluter sig parken Kalemegdan, en grön oas att promenera i, inte minst under de varma månaderna. Här finns vacker utsikt över floderna Donau och Sava. Och även ett zoo –men det är kanske mest känt för tillfället då schimpanshannen Sami rymde sin kos.

barer Värm upp inför kvällens uteliv med en Rakija på Strahinjića Bana där barerna ligger vägg i vägg. Efter midnatt är det dags att besöka någon av stadens alla klubbar, som partyhögborgen Mr Stefan Braun. På nionde våningen i ett kontorshus, på Nemanjina 4, dansas det på bardiskarna natten lång, ända fram till klockan sju på morgonen.

Fredag: Sightseeing med båt

nya belgrad Ta en välbehövlig vila efter partynatten och sedan en taxi till Zemun, även kallat Nya Belgrad, som ligger på andra sidan floden Sava. Flanera i sakta mak längs den flitigt besökta och långa strandpromenaden och njut av folk-, båt- och flodliv.

båttur När solen börjar dala kan det passa med en sightseeingtur. En bit bortom Grand Casino ligger båten Trajan, Trojanen (stå med näsan mot floden och gå åt höger).
För cirka 50 kronor per person tar den passagerarna ut på Donau och vidare in på Sava. Färden går hela vägen bort till stadens senaste stolthet, den nya bron Ada, och tillbaka igen – allt medan Belgrad sakta tänds upp i sin neonfärgade kvällsskrud.

restaurang Längs Donau finns ett band av restaurangbåtar. Klub Žabar, Grodan, hör till en av de mer exklusiva. Där bjuds på serbisk mat av hög kvalitet och restaurangen har även ett digert vinutbud som sommeliererna väljer och vrakar ur. För att slippa en överdrivet dyr nota är det ett bra tips att fråga efter priset innan de drar korken ur buteljen. Avsluta gärna middagen med ett glas Bermet Kiš, en serbisk dryck som till smaken påminner om glögg. Glöm inte att boka bord i förväg om du vill ha ett bord på verandan som vetter mot floden.

Lördag: Växelströmmens fader

museum Det går inte att besöka Belgrad utan att ta del av nationallegenden och växelströmmens fader, Nikola Tesla. Uppfinnarens museum, som en serbisk variant av Tom Tits, är en fröjd för både gammal och ung. Ta en guidad tur och var modig nog att delta i strömexperimenten. www.tesla-museum.org

katedral Inte långt därifrån, i området Vračar, ligger den serbisk-ortodoxa katedralen Sankt Sava. En imponerande byggnad, i synnerhet på kvällar och nätter då den är belyst. Katedralen planerades redan i slutet av 1800-talet men en rad krig gjorde att färdigställandet dröjde. Exteriört stod katedralen färdig först 2004, och inomhus återstår fortfarande en hel del arbete.

middag Avnjut middagen i Belgrads eget Montmartre,Skadarlija. På kullerstensgatan Skadarska finns gott om restauranger varav många har liveband som uppträder med traditionell folkmusik. Allsång runt borden är mer regel än undantag. God, billig mat och bra service är det exempelvis på restaurangen Min hatt – Šešir Moj –på Skadarska 21. Njut av grillat kött av olika slag tillsammans med grillade grönsaker, såser och hemgjord ajvar.

Söndag: På marknaderna finns allt att köpa

marknad Samsas med Belgradborna på någon av stadens marknader. Nedanför Skadarska, på Džordža Vašingtona, ligger Bajlonijeva Pijaca som har öppet veckans alla dagar, kl 06–19. I de labyrintlika gångarna kan du hitta allt från akvariefiskar, husgeråd och glasögon till grönsaker, kött och loppmarknadsprylar.

ruiner 1990-talets krig är ett sår som tar tid att läka och få vill prata om det som varit, men på gatan Kneza Miloša, där Natos bomber föll, står några av husen kvar i ruiner som en symbol över förödelsen. Det är ingenting som skyltas med i turistguiderna, men ändå värt ett besök – om än ett sorgesamt sådant.

bakverk Ta sedan en eftermiddagsfika på anrika Hotel Moskva och dess stora uteservering på Terazije 20. Missa för allt i världen inte deras bakverk – en smaskig Krempita gör varje människa glad.

MISSA INTE:

Det finns ett bageri, en Pekara, i nästan varje kvarter. Passa på att frossa i dagsfärska bakverk. Välj och vraka mellan söta bakelser och bullar och matiga bröd med fyllning.

Festivaler, konserter (ofta med världskända artister) och andra festligheter ska man också hålla utkik efter. Belgradborna gillar att ställa till med stora kalas. Exempelvis det stora och aktuella konsteventet Oktobersalongen som avslutas idag (4 nov) eller Belgrad Beer Festival som varje år i augusti lockar närmare en miljon människor till stan.

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåret quiz.svd.se TEST 2 | På spåret quiz.svd.se TEST 3 | På spåret quiz.svd.se TEST 4 | På spåret quiz.svd.se TEST 5 | På spåret quiz.svd.se TEST 6 | På spåret quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 1 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 2 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 3 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 4 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 5 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 6 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 7 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 8 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 9 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 10 av 11
Foto: SNEZANA VUCETIC BOHM Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X