Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Sexövergrepp i offentliga miljöer

Mansfria zoner kan införas under festival i Göteborg

Så ska musikfestivalerna lösa säkerheten: kameraövervakning, staket kring buskage och funktionärer utbildade i att ta hand om brottsoffer. Sex kommande festivaler anser sig vara väl förberedda för att förebygga sexuella ofredanden. I Göteborg gå man längst och inför nolltolerans och om det krävs, trygga zoner där män inte är välkomna.

Poseidon vid Götaplatsen i Göteborg.

Foto: Erik Svensson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Göteborgs kulturkalas

Poseidon vid Götaplatsen i Göteborg.
Poseidon vid Götaplatsen i Göteborg. Foto: Erik Svensson/TT

Efter rapporter om våldtäkter, ofredande och övergrepp på sommarens festivaler har Kulturkalaset i Göteborg tagit fram en åtgärdsplan mot sexuella övergrepp. Grunden i planen är nolltolerans. För att uppnå detta ska alla som jobbar med Kulturkalaset utbildas för att kunna upptäcka och hantera sexuella ofredanden och övergrepp. Även festivalbesökare kommer att uppmanas att vara uppmärksamma på vad som händer runt omkring dem. Som en sista åtgärd, om det ändå förekommer övergrepp, kan man komma att införa så kalla trygga zoner framför scenerna där endast kvinnor och transpersoner som definierar sig som kvinnor har tillträde.

– Vi har aldrig haft problem med sexuella ofredanden, övergrepp eller våldtäkter men vi kände att det var viktigt att visa att vi har en beredskap utfall något händer, säger Tasso Stafilidis, verksamhetschef för Göteborgs kulturkalas sedan 2012.

Han tycker att det är trist att förslaget med mansfria zoner har fått så mycket uppmärksamhet i media och menar att åtgärdsplanen handlar om att visa hur allvarligt man ser på den här typen av brott.

De så kallade trygga zonerna kommer man införa om övergrepp inträffar och kvinnor inte känner sig säkra. Beslutet om zonerna kommer att fattas av Tasso Stafilidis, tillsammans med övriga i festivalens ledningsgrupp och polis.

– Det är rätt så odramatiskt. Det är en drastisk åtgärd men å andra sidan ingenting mot vad ett övergrepp mot en kvinna innebär för henne, säger Tasso Stafilidis.

När: 16–21 augusti.

Var: Göteborg.

Biljetter: Gratis.

Antal besökare: Cirka 1,5 miljoner under sex dagar.

Målgrupp: Alla åldrar.

Artister: Linda Pira, Titiyo, Silvana Imam, Ison och Fille med flera.

Annons
X
Annons
X

Publik under Skrillex spelning på Peace & love i Borlänge 2012.

Foto: Erik Mårtensson/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Peace & love

Publik under Skrillex spelning på Peace & love i Borlänge 2012.
Publik under Skrillex spelning på Peace & love i Borlänge 2012. Foto: Erik Mårtensson/TT

På torsdag inleds Peace & love i Borlänge och under tre dagar väntas runt 30 000 besökare se artister som Anna Ternheim, Den svenska björnstammen och Titiyo. Festivalen, som är inne på sitt tredje år sedan nystarten 2014, har sedan i mars arbetat med att ta fram en plan för hur man ska förebygga sexuella trakasserier och övergrepp men också hur man ska bemöta dem som blivit utsatta.

– Vi har tagit ansvar och vårt mål är att göra det så tryggt som möjligt för alla festivalbesökare. I år har vi ett utökat samarbete med kvinnojouren som kommer att finnas på plats med personal, säger Jonas Eriksson, samordnare för trygghetssatsningen.

Även Rättighetscentrum, som jobbar mot diskriminering och för mänskliga rättigheter, kommer att vara på plats för att sprida information och kunskap.

Enligt Jonas Eriksson har Peace & love sedan nystarten 2014 varit lugnare och når nu en äldre och mer lokal publik än tidigare.

– Men vi anser att sexuella trakasserier och övergrepp ska tas på allvar och det är bra att fler anmäler. Som festival måste vi hantera frågan, säger Jonas Eriksson.

När: 7–9 juli.

Var: Borlänge.

Biljetter: Tredagarspass för 1 495 kronor.

Antal besökare: Cirka 30 000.

Målgrupp: Lokal, de flesta är över 30 år.

Artister: Elliphant, Gabriel Kelly, Daniel Adams Ray, Darin, Miriam Briant med flera.

Annons
X
Annons
X

Takida är en av rockgrupperna som uppträder i Svedala.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Sommarrock

Takida är en av rockgrupperna som uppträder i Svedala.
Takida är en av rockgrupperna som uppträder i Svedala. Foto: Claudio Bresciani/TT

Med en medelålder över 40 år riktar sig Sommarrock i Svedala till en något äldre publik än flera av de andra festivalerna. Men festivalgeneralen Markus Lindberg säger att man alltid har jobbat mycket med säkerheten eftersom det serveras alkohol på området.

– Även om många är äldre så är ju en del av besökarna unga, och de befinner sig i en vuxen miljö. Vi har ett gott samarbete med polis, nattvandrare och socialen.

Enligt Markus Lindberg är hög närvaro av vuxen personal nyckeln. Alla som arbetar som funktionärer har utbildats i hur man ska bemöta brottsoffer. Runt 190 personer arbetar inom området.

– De ska hålla koll så att besökarna mår bra. Målet är att alla ska känna sig trygga.

När: 14–16 juli.

Var: Svedala.

Biljetter: Alla dagar 700 kronor (i entrén).

Antal besökare: Omkring 16 000.

Målgrupp: Medelåldern är 40–45 år.

Artister: Takida, Backyard Babies, Jill Johnsson, Electric banana band, med flera.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  ”Yran” 2013.

  Foto: Pelle T Nilsson/Small Media/IBL Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Storsjöyran

  ”Yran” 2013.
  ”Yran” 2013. Foto: Pelle T Nilsson/Small Media/IBL

  Storsjöyran i Östersund startade 1983 och var en av de första så kallade stadsfestivalerna. Enligt Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig för Storsjöyran, har sexuella trakasserier och övergrepp inte varit ett stort problem tidigare men efter rapporteringen kring We are Sthlm förra året och ett antal sexuella övergrepp i Östersund i vintras har man arbetat med hur man ska öka säkerheten för festivalens besökare.

  – Vi har ju jobbat med säkerheten i flera år men i år ligger fokus på vapenbrott och sexuella brott. Vi har runt 200 personer som arbetar med detta. De har fått lära sig hur de ska agera för att förebygga men också vad de ska göra om något händer, säger Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig för Storsjöyran.

  Förutom polisen samarbetar festivalen med Röda korset, socialtjänst och nattvandrare. Man har också arbetat praktiskt med att lysa upp vissa områden, sätta staket för buskage och ha visitation vid insläpp på området.

  – Men framför allt handlar det om att vara vaksam, säger Stefan Kauppi.

  När: 29–30 juli.

  Var: Östersund.

  Biljetter: Tvådagarspass 1295 kronor.

  Antal besökare: Mellan 35 000 och 37 000.

  Målgrupp: Bred, regional, många hemvändare.

  Artister: Van Morrison, Lars Winnerbäck, Melissa Horn, Little Jinder med flera.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Kent på festivalen Putte i parken 2012 i Karlstad.

  Foto: Victor Eriksson/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Putte i parken

  Kent på festivalen Putte i parken 2012 i Karlstad.
  Kent på festivalen Putte i parken 2012 i Karlstad. Foto: Victor Eriksson/TT

  Putte i parken är en festival som grundades 2008 i Karlskoga. Sedan 2016 turnerar den mellan fyra städer. Under festivalen i Karlstad i helgen anmäldes minst 35 fall av sexuellt ofredande. Enligt festivalgeneralen Niclas Lagerstam har man det senaste året arbetat intensivt med att lyfta frågan om sexuella trakasserier och övergrepp och målet är att få tjejer att alltid anmäla om de blivit utsatta för något.

  – Vi har utbildad personal på plats. Men om det står 10 000 samlade framför en scen så är det omöjligt att upptäcka allt, säger Niclas Lagerstam.

  Trots de många anmälningarna är han nöjd med festivalen i Karlstad.

  – Fokus är ju att så många som möjligt ska anmäla. Jag är nöjd med säkerhetspersonalens arbete men jag lider med tjejerna som blivit utsatta, säger Niclas Lagerstam.

  Han påpekar att detta inte är ett nytt fenomen och att det, även om arrangören har ansvar, är ett samhällsproblem.

  – Man kan sätta upp kameror och så men skolor, kommuner, ja alla vuxna måste vara med och ansvar.

  Det finns inga särskilda planer inför festivalerna i Leksand och Stockholm men enligt Niclas Lagerstam riktar sig Putte i Parken i Stockholm till en äldre publik och man kommer kvällstid att ha en åldersgräns på 18 år på festivalområdet.

  När: 14–16 juli (Leksand), 22–24 juli (Stockholm).

  Var: Leksand resp Stockholm, Kungsträdgården.

  Biljetter: Gratis.

  Antal besökare: 80 000–100 000 i Stockholm förra året.

  Målgrupp: Yngre och familjer i Leksand, en rockintresserad något äldre publik i Stockholm.

  Artister: Markoolio, Sten & Stanley, Petter, Anders Wendin, Sophie Zelmani med fler i Leksand. Thundermother, Maria, Sean Banan, Roshambo, The Quireboys, Mustasch, Dolores Haze och Timo sjunger Te i Stockholm.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Panetoz på Kulturfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården 2015.

  Foto: Alexander Tillheden Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  We are Sthlm

  Panetoz på Kulturfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården 2015.
  Panetoz på Kulturfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården 2015. Foto: Alexander Tillheden

  We are Sthlm har funnits i 16 år och startades för att ge ungdomar i Stockholm något att göra dagarna innan skolan börjar. I januari 2016 uppmärksammades att minst 38 flickor utsatts för någon typ av sexbrott under 2014 och 2015. Enligt Eva Widgren, projektansvarig för We are Sthlm, har man kämpat med dessa problem under flera år och man jobbar brett för att den unga publiken ska känna sig trygga.

  – Det som händer nu är att man pratar om den här typen av brott. Jag tror inte att det har blivit värre, men fler anmäler.

  Till sommaren 2016 har man fått extra resurser för att öka säkerheten och tryggheten i Kungsträdgården. Polisen kommer att ha kameraövervakning och och man bygger festivalområdet lite annorlunda med tydliga entréer.

  – Det är också viktigt med olika typer av personer som arbetar på festivalen. Vi har ordningsvakter, fältassistenter, men också unga funktionärer på plats som har utbildats för att kunna hantera berättelser som de får höra av ungdomar, säger Eva Widgren.

  Hon påtalar att Kungsträdgården är en trygg plats och att alla vuxna har ett ansvar att prata med ungdomar om hur man beter sig mot varandra.

  – Om man har varit med om något som känns obehagligt, även om det inte känns så stort, är det viktigt att man tar kontakt med någon vuxen, det vill vi förmedla till barn och ungdomar.

  När: 16–20 augusti.

  Var: Stockholm, Kungsträdgården.

  Biljetter: Gratis.

  Antal besökare: Cirka 170 000.

  Målgrupp: 13–19 år.

  Artister: Linda Pira, Mnek, Peg Parnevik, Sharks, med flera.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X