Annons

Watergate-källan har röjt sig själv

WASHINGTON Den superhemliga källan under Watergateskandalen avslöjar nu sig själv. Mark Felt, en före detta högt uppsatt FBI-chef, hävdar att det var han som var ”Deep Throat”.

Under strecket
Publicerad

De som var med i början av 1970-talet minns hur följetongen i Washington Post om ett litet inbrott i Watergatebyggnaden växte gradvis och slutade med Richard Nixons fall. Och de som inte var med, kanske har sett dramat på film med Robert Redford och Dustin Hoffman i rollerna som reportrarna Carl Bernstein och Bob Woodward.

– Följ pengarna, var rådet den hemliga källan i garaget gav och det var då som Woodstein, som de kallades ibland, fick upp spåret efter de män som brutit sig in i demokraternas partihögkvarter och som sedermera bara utgjorde en detalj i historien kring den misstänksamme Nixon och det skumma gäng han omgav sig med.
Det är månadstidningen Vanity Fair som publicerar avslöjandet i en intervju med den i dag 91-årige Mark Felt - som förekommit i spekulationerna förr. Han var andreman i federala polisen i Washington
och skulle ha talat ur skägget för att han var upprörd över presidentens order till CIA att se till att FBI inställde utredningen av inbrottet.
De tre personer som, förutom vederbörande själv, känner till källans identitet vägrar att bekräfta eller dementera uppgifterna. Förutom Bernstein och Woodward var dåvarande redaktionschefen i Washington Post, Ben Bradlee, informerad. Nu meddelar alla tre i skriftliga kommunikéer att de står fast vid de gamla löftena att inte säga något förrän ”Deep Throat” är död.
Deep Throat tillhör ju den moderna journalistikens mytiska figurer och dök upp igen i en pågående debatt kring anonyma källor.

Annons
Annons
Annons