Waterfront ger ett intryck av tivoli

I dag invigs officiellt den omdiskuterade Stockholm Waterfront, vars dimensioner innebär ett ingrepp i stadsbilden av historiska dimensioner. ”Risken är att vi kan glömma debatten om god stadsbyggnad”, skriver arkitekturskribenten Eva Eriksson.

Under strecket
Publicerad

I dag invigs officiellt den omdiskuterade Stockholm Waterfront – ”Risken är att vi kan glömma debatten om god stadsbyggnad”, skriver arkitekturskribent.

Foto: DAN HANSSON

Whitearkitekter har ritat hela Waterfrontkomplexet.

Foto: DAN HANSSON

Stockholm Waterfronts arkitekter Hans Forsmark och Bengt Svensson.

Foto: DAN HANSSON

Kontors-, hotell- samt kongressdelen sedd från väster.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Stockholm Waterfront väcker starka känslor. Många har chockerats och provocerats medan de höga huskropparna gradvis växt fram med sina dominerande volymer i det känsliga läget intill Stadshuset. Nu står hela anläggningen till sist färdig inför den officiella invigningen i dag. Samtidigt står det klart att den innebär ett ingrepp av historiska dimensioner i Stockholms stadsbild. Den har också en strategisk betydelse som ett första steg i en än mer dramatisk förändring av stadens proportioner och topografi, om planerna för det så kallade Västra city sätts i verket.

White arkitekter har ritat hela Waterfrontkomplexet, som består av ett kontorshus, ett hotell och en konferensanläggning. Mot Klarabergsgatan står kontorsbyggnadens höga glasfasad med sin huvudentré. Tätt intill står hotellet, vars norrsida vetter mot ett smalt ljusschakt mellan husen, medan hotellgäster med rum åt söder däremot kan njuta av en panoramautsikt. Visuellt bildar kontor och hotell ett sammanhållet paket av höga hus.

Annons
Annons
Annons