Annons
X
Annons
X
Av SvD, TT
(uppdaterad)
Id-kontrollerna

Frankfurter Allgemeine: Sverige inleder en tävling

”Till och med Europas humanitära supermakt vänder flyktingarna ryggen”, skriver Washington Post. Införandet av id-kontrollerna väcker uppmärksamhet i internationella medier.
Här har SvD samlat några exempel.

Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver att Öresundsbron, som var ett löfte om mer utveckling och mer näringsliv när den kom, efter 15 år kommit att stå i centrum för spänningarna mellan de skandinaviska länderna.

”Sverige har inlett en tävling: Vem är minst attraktiv för flyktingar”, skriver tidningens politikredaktör Matthias Wyssuwa.

Annons
X
Annons
X

Skärmdump från Washington Posts artikel om Sverige.

Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

[object Object]
Skärmdump från Washington Posts artikel om Sverige.

”Till och med Europas humanitära supermakt vänder flyktingarna ryggen”, skriver Washington Post den 30 december och syftar på Sverige. Tidningen tolkar de svenska extraordinära åtgärderna som en tydlig signal till flyktingarna – ”kom inte hit”.

Washington Post noterar Sveriges ”dramatiska svängning”. När bilderna på drunknade treåringen Alan Kurdi kom anordnades stödgalor och människor som flydde för sina liv välkomnades. Tidningen menar att införandet av id-kontroller kan orsaka en dominoeffekt i Europa med länder som inför liknande åtgärder.

Tidningen skriver även: ”Efter en miljon flyktingar – Europas gränser är tillbaka” och konstaterar att Öresundsbron har varit en symbol för integration och fri rörlighet.

Annons
X
Annons
X

Skärmdump från The Guardian

Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

[object Object]
Skärmdump från The Guardian

Brittiska The Guardian skriver om id-kontrollerna som nu sätts in för första gången sedan 1950-talet. Tidningen nämner liksom Washington Post en tänkbar konsekvens i form av en dominoeffekt – att andra länder i Europa följer Sveriges exempel. Ett exempel är Lars Løkke Rasmussens nyårstal där den danske statsministern flaggade för scenariot att Danmark inför en liknande kontroll vid gränsen mot Tyskland.

The Guardian noterar också den tvära svenska vändningen sedan september då statsminister Stefan Löfven deklarerade ”inga murar i mitt Europa”.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Skärmdump från France 24.

  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  [object Object]
  Skärmdump från France 24.

  France 24 nämner liksom flera internationella medier det stängsel som satts upp mellan perrongerna på Kastrup för att hindra personer att smita över spåren. Tidningen påpekar även att den svenska åtgärden är ett hårt slag mot Schengensamarbetet.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Skärmdump från Deutsche Welle.

  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  [object Object]
  Skärmdump från Deutsche Welle.

  Tyska Deutsche Welle frågar sig om id-kontrollerna är "ännu en spik i kistan" för Schengensamarbetet.

  "Införandet av de nya reglerna innebär en total omsvängning i politiken från ett land som under större delen av 2015 basunerade ut sin princip om öppna dörrar för flyktingströmmarna och för migranter som gav sig av från Turkiet till de grekiska öarna på väg norrut", skriver Deutsche Welle.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Skärmdump från BBC.

  Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  [object Object]
  Skärmdump från BBC.

  **Även hos **BBC uppmärksammas de svenska id-kontrollerna. BBC skriver om hur kontrollerna kommer att gå till och nämner bland stängslen som satts upp för att hindra flyktingar att ta sig in illegalt. BBC nämner också bland annat de problem som kan uppstå i form av förseningar. Bland annat citeras den danske transportministern Hans Christian Schmidt som säger att de svenska kontrollerna är ”extremt irriterande”.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X