Annons
X
Annons
X

Wanngård (S): Vi har råd med nödbostäder för flyktingar

Modulbostäder för flyktingar är en nödvändig miljardinvestering för Stockholm. Det säger Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S). Hon beskriver åtgärden som det enda alternativet när det tar "orimligt lång tid" att bygga bostäder i Stockholm.

Flyktingarna och bostadsbristen
[object Object]
Karin Wanngård, Stockholms stads finansborgarråd. Foto: Hasse Holmberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

**Stockholms stads högsta **politiker välkomnar tusentals flyktingbostäder i huvudstaden. Enligt Socialdemokraten Karin Wanngård är tillfälliga modulbostäder för flyktingar en nödvändig åtgärd som staden måste ta till när de vanliga byggprocesserna drar ut på tiden.

– Det är en tillfällig lösning som vi måste göra för att de vanliga planprocesserna tar så oerhört lång tid. De här personerna är här nu och behöver boende nu, men parallellt jobbar vi med de vanliga planprocesserna, säger Karin Wanngård till SvD.

Hon anser att det bästa regeringen kan göra för Stockholm är att vidta åtgärder för att snabba på detaljplanprocesser.

Annons
X

– Tidigare fanns det mer mark, man hade snabbare processer. Nu märker vi att var och varannan detaljplan överklagas till högsta distans. Det gör att det tar orimligt lång tid att få fram bostäder i Stockholm. I en pressad situation måste vi ta till andra verktyg, säger Karin Wanngård.

**SvD Näringsliv har tidigare **skrivit om att 4 000 nödbostäder ska placeras i Stockholms stad fram till 2018, varav 1 500 ska stå klara redan i år. Upphandlingen sköts av Stockholmshem och avslutas vid midnatt i dag, torsdag.

Tidigare har en liknande upphandling genomförts i Göteborg. Enligt uppgifter som framkom i Göteborgspostens webbsända paneldebatt landade upphandlingen av cirka 3 000 modulbostäder på omkring 1,5 miljarder kronor. En summa som inte avskräcker Karin Wanngård.

– Vi har råd med detta.

Det finns tidigare exempel där modulhus har resulterat i skyhöga månadshyror, hur ställer du dig till det?

– Det är något som vi ska kolla på. Men det är alltid en risk när vi bygger i Stockholm, och framför allt när vi har en så snabb process. Det finns inte oändligt med markresurser och det gör att det kostar att bo i Stockholm.

Hur troligt är det att ni lyckas placera ut 1 500 modulbostäder redan 2016 med tanke på att många tillverkare har leveranstider på över ett år?

– Vi har redan fått besked från tillverkare om att att de har bostäder som är våra om vi köper dem. Men det är klart att det är en utmaning eftersom väldigt många är ute efter dem. Vi får hjälpas åt kommuner emellan så att vi får en bra och jämn produktion av moduler.

**Kan det bli aktuellt med liknande nödlösningar för andra grupper i samhället som påverkas av bostadsbristen, exempelvis studenter? **

– Nej, jag ser inte att det är nödvändigt i dagsläget. Vi kommer framåt med studentbostäder och kommer att bygga 4 000 inom loppet av några år. Långsiktigt handlar det om att alla är i behov av en vanlig bostad, hyresrätt eller bostadsrätt, som står på detaljplanelagd mark.

Annons

Karin Wanngård, Stockholms stads finansborgarråd.

Foto: Hasse Holmberg/TT, Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X