Annons
X
Annons
X

Wanja Lundby-Wedin sitter kvar

Trots den senaste tidens hårda kritik stannar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kvar på sin post. Samtliga femton förbund ställer sig bakom henne. Det meddelades i kväll efter LO-styrelsens över sju timmar långa möte i Stockholm.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Mer om skandalen

Beslutet togs under det extrainkallade styrelsemöte som inleddes igår och fortsatte idag klockan 12. Strax efter klockan 19 meddelade LO att mötet var över och utlyste en presskonferens klockan 19.45.

Fotoblixtarna smattrade när Wanja Lundby-Wedin, Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn och IF Metalls ordförande Stefan Löfven mötte pressen.

– De senaste veckorna har varit en svår tid för fackföreningsrörelsen, inledde Wanja Lundby-Wedin med att säga.

Annons
X

– Vi har haft en lång diskussion. Vi måste nu lägga all kraft på hjälpa våra medlemmar i den svåra kris som råder. Alla femton förbund närvarande har uttalat ett stöd för mig.

– Vi är helt eniga om att vi vill att Wanja ska vara kvar. Nu är det den fackliga kampen som gäller. Wanja är en bra ordförande och det vore fel att hon skulle lämna av de här orsakerna, sade IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Nu sätter vi punkt. Det har varit en turbulent tid, sade Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stefan Löfven menar att LO-ordförande inte ensam bör stå till svars för de kritiserade pensionsavtalen inom AMF. Hon var trots allt en del av en styrelse.

  Stefan Lövfen ville inte avslöja om några förbund rest avgångskrav mot Wanja Lundby-Wedin under styrelsemötet.

  – Vi sitter inte här och redovisar hela styrelseprotokollet.

  I helgen visade två opinionsundersökningar att Socialdemokraterna backar och Moderaterna går framåt. Wanja Lundby-Wedin fick frågan om AMF-affären påverkat Socialdemokraternas opinionssiffror.

  – Jag tror nog att AMF har varit en del, det vore märkligt annars, jag tror att man gör det för enkelt för sig om man säger att det är en den stora frågan. Jag tror att det finns andra skäl, sade hon.

  Hon fick också frågan om hon på första maj kan kritisera höga bonusar och pensionsavtal.

  – Jag kommer i mitt första majtal ge röst åt det som medlemmarna vill att jag ska säga. Och vill medlemmarna att jag ska kritisera höga löner och ökade klyftor, vilket jag tror att de gör, så kommer jag att göra det.

  Styrelsemötet var en riktig långbänk. Först efter drygt sju timmar var mötet över. På frågan varför det tagit så lång tid sade Stefan Löfven att genomgången varit grundlig och att samtliga femton förbund fått tala till punkt.

  Wanja Lundby-Wedin förklarade att hon kommer att rensa ytterligare bland sina olika uppdrag utöver de styrelser hon redan meddelat att hon ska lämna.

  Hon är medveten om att hennes förtroende ”naggats i kanten hos medlemmarna”.

  – Jag har suttit i LO:s ledning i 15 år och jag har aldrig känt det tidigare, säger Wanja Lundby-Wedin som meddelade att hon kommer att lägga mer kraft på att träffa medlemmar framöver.

  En journalist frågade om hon har kraft nu att fortsätta.

  – Ja, det har jag. Att jag har haft många uppdrag är en tradition. Men det kanske är en sådan sak som vi kanske skulle ha prövat.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X