Annons
X
Annons
X

Walmart laddar för shoppinghögtid

Den amerikanska detaljhandeln laddar för sin stora shoppinghögtid, Black Friday, om en vecka. Giganten Walmart ligger i startgroparna för att dra nytta av den livliga kommersen. Bland anställda i världens största detaljhandelskedja växer samtidigt missnöjet, skriver The Guardian. Det planeras omfattande aktioner för att markera att de är långt ifrån nöjda med sin arbetsgivare, känd inte bara för sin lågprisprofil utan också för sin låglönelinje.

[object Object]
Black Friday anses vara USA:s största shopping- och realisationsdag och utgör även startskottet för julhandeln. Foto: SCANPIX

Flera strejker och protestyttringar är att vänta under veckan som kommer, skriver den brittiska tidningen som tagit fasta på de ökande klyftorna mellan ledningen i Walmart och de på butiksgolvet. Vad som särskilt upprört personalen är planerna att nu i år öppna varuhusen redan kvällen före Black Friday, en torsdag då USA firar Thanksgiving – en högtid med religiösa förtecken – och då traditionen bjuder att många butiker hålls stängda.

Redan har protesterna sparkat i gång. Minst 30 anställda från sex olika Walmartsbutiker i Seattleområdet har gått i strejk. Det handlar inte bara om att markera ett missnöje mot Walmarts låglönepolicy. Det handlar också om att de vill protestera mot, vad de uppfattar, som risk för repressalier från sin arbetsgivare när de talat ut i massmedia om hur de behandlas av en arbetsgivare som de tycker ger girigheten ett ansikte. Även säkerheten på många arbetsplatser uppfattas som bristfällig.

En annan protestyttring, under torsdagen, var riktad mot detaljhandelsjättens stora lager i Mira Loma i södra Kalifornien. Runt 30 anställda protesterade mot att tidigare strejkande fått sparken eller att arbetsgivaren dragit ned på arbetstiden för de timanställda. Gaffeltruckföraren Javier Rodriguez, en av de som var med på torsdagsaktionen, är ett exempel på anställd som drabbats av att arbetstiden beskurits, sedan han varit med och strejkat tidigare i år.

Annons
X

– Detta är den form av vedergällning som de använt för mig. Det gör det nu svårt för mig att tjäna tillräckligt med pengar för att försörja min familj och att använda min bil, sade han till The Guardian.

Men de många strejker bland många ur personalen vilka nu är att vänta, som ett oönskat pärlband för Walmarts ledning och tongivande ägare, betonar främst ett stort missnöje mot löneläget i butikerna. Sara Gilbert, som arbetar för Walmart i Seattle, konstaterar att hon fattat beslutet att strejka för att protestera mot en årlig inkomst som motsvarar knappt 8000 kronor i månaden brutto.

– Trots att jag arbetar heltid som kundtjänstchef är min familj beroende av matkuponger och andra förmåner.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Strejken i Seattle är upptakten. Protesterna väntas nu fortsätta på många andra ställen och slå mot Walmarts butiker i Illinois, Texas, Louisiana, Florida, Oklahoma, Louisiana, Mississippi, Minnesota, Wisconsin och Washington DC. Sätten att protestera på är många, alltifrån flygblad till att anställda i protest lämnar sin syssla i butiken för en stund.

  Från Walmartledningen heter det, enligt The Guardian, att klagomålen från personalen bara kommer från en liten del av detaljhandelskedjans arbetsstyrka på 1,3 miljoner personer.

  – När våra medarbetare lägger fram problem så lyssnar vi. Och de fackligt anslutna har möjlighet att föra kommunikationen direkt med ledningsgruppen. Vi arbetar för att förstå deras (de anställdas) oro, säger Walmarts talesperson Steve Restivo till den brittiska tidningen.

  Black Friday firas i USA den fjärde fredagen i november, dagen efter Thanksgiving. Black Friday anses vara USA:s största shopping- och realisationsdag och utgör även startskottet för julhandeln. Namnet kommer sig, enligt Wikipedia, av att det är denna dag många butiker går från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna.

  Butiker öppnar väldigt tidigt; vissa har öppet redan från midnatt när torsdagens Thanksgiving är över medan andra öppnar ”först” på morgonkvisten. Även om Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda denna klämdag.

  Var ligger Walmarts huvudkontor? Testa vad du vet om amerikanska företags hemvist. quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Black Friday anses vara USA:s största shopping- och realisationsdag och utgör även startskottet för julhandeln.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X