Annons
X
Annons
X

Wallströms tal stoppat av Saudiarabien

Utrikesminister Margot Wallströms tal inför Arabförbundet är inställt i dag. Orsaken: Saudiarabien har blockerat Sverige efter kritik av mänskliga rättigheter och brist på demokrati i landet.

– Det här minskar sannolikheten för en förlängning av Saudiavtalet, säger statsvetaren Ulf Bjereld till SvD.

Saudiaffären
Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Margot Wallström skulle hålla tal inför Arabförbundet i dag och tala om Palestina, men även om jämställdhet.

Hon var från början inbjuden som hedersgäst av Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Araby för att tala vid öppnandet av mötet i Kairo.

Nu är talet inställt.

Annons
X

**”Saudiarabien har blockerat **Sveriges utrikesministers tal i Arabförbundet”, säger Margot Wallström till SVT:s korrespondent Stina Blomgren. Hon bekräftar detta även för TT:

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström.

– Jag beklagar det här. Jag hade tänkt ta upp en rad viktiga frågor i mitt tal, bland annat kampen mot terrorism och för mänskliga rättigheter.

Hon säger till TT att hon inte skulle tala om Saudiarabien i sitt tal och bekräftar samtidigt att hon har försökt få till stånd ett direkt möte med Saudiarabien.

– Så att de själva kan förklara vad det är som har upprört dem så och varför de skulle vara emot att jag skulle tala här. Men vi har inte fått något gensvar på det.

Margot Wallström säger till SVT att hon ”inte vet om det här får konsekvenser för det svenska militära samarbetsavtalet med Saudiarabien”. Hon säger även att hon nu vet att Saudiarabien inte kommer att stödja Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman bekräftar för SvD att beskedet kom under söndagskvällen om att Saudiarabien blockerat talet.

– Förklaringen vi har fått är att Saudi är missnöjda med den uppmärksamhet som situationen för mänskliga rättigheter och demokrati fått i Sverige i riksdagen och i medier, säger han till SvD.

Så det var inte själva talet som var grund till protesten?

– Visst hade mänskliga rättigheter varit en fråga men inte riktat mot Saudiarabien.

**SR:s korresepondent **Cecilia Uddén är också på plats.

– Jag såg alldeles nyss Arabförbundets ordförande Nabil El Araby komma in i den stora salen där Wallström skulle ha talat, ensam utan den svenska utrikesministern, säger hon till radion.

**Hon skriver på Twitter **att ”Saudiarabien stoppade @margotwallstroms tal i Arabförbundet. Ogillar Sveriges kritik av mänskliga rättigheter i kungadömet.”

Tidigare skrev Uddén att ”Framträdande vid Arabförbundet förefaller vara inställt pga kontrovers”, på Twitter.

**Enligt SVT och SR tvingades **Margot Wallström i går under en middag var tvungen att avbryta för att hantera ett brådskande ärende.

SVT skriver att Margot Wallström sent igår kväll fick veta under middagen med olika människorättsorganisationer, journalister och andra representanter att Saudiarabien ville blockera den svenska utrikesministerns tal.

SVT-korren Cecilia Uddén sa i radion i morse att Wallström och ambassadör Charlotta Sparre fick ett ”till synes akut problem”.

Margot Wallström sa tidigare i en intervju med TT att ett troligt samtalsämne för henne under mötet var det kontroversiella handelsavtalet med Saudiarabien.

Saudiarabiens vice utrikesminister finns på plats i Kairo. Enligt uppgift till Sveriges radio hade Sverige begärt ett möte med honom.

Sveriges ambassadör i Egypten, Charlotta Sparre, twittrade så sent som vid 10-tiden om att Arabförbundets generalsekreterare hyllade Wallström för beslutet att erkänna Palestina under deras möte.

Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd och kritiker till Saudiavtalet, är nöjd över beskedet.

– Äntligen har Sverige en utrikesminister efter många år av plattläggningsministerium. Vi säger äntligen vad vi står för. Det är klart att länder reagerar på det. Det är aldrig roligt att höra kritik, säger han till SvD.

Tror du att detta påverkar Saudiavtalet?

– I det långa loppet så har man sett att efter ett tag på lägger det sig och man börjar se pragmatiskt på det. Nja, jag har hela tiden räknat med att Saudiavtalet ska brytas. Det här är ett exempel på att om man inte ens får kritisera mänskliga rättigheter så är det ytterligare bevis på att man inte ska beväpna en sådan regim.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, tror att ett förlängt Saudiavtal nu är mer avlägset.

– Dagens händelser minskar drastiskt sannolikheten för att det militära samarbetsavtalet kommer att vara kvar. Jag har svårt att se att svenska regeringen först skulle låta Saudiarabien stoppa Margot Wallströms tal och sedan säga att man skulle fortsätta avtalet. Regeringen skulle hamna i en svår position. Det här minskar sannolikheten för en förlängning av Saudiavtalet, säger han till SvD.

– En tolkning är om Saudiarabien uppfattat signaler från svenska regeringen om att avtalet ska sägas upp så kanske de väljer att själva offentligt knäppa Sverige på näsan och behålla initiavet.

”Saudi stoppar Wallström pga hon lyfter mänskliga rättigheter. Samtidigt skickar alltså Sverige vapen till detta land. Bisarrt. Stoppa skiten”, skriver Grön Ungdoms språkrör Lorent Tovatt på Twitter.

Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X