Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: S har inte råd med Wallströmaffären

(uppdaterad)
Wallströms lägenhetsaffär

Att Margot Wallström dras in i en rättsprocess skadar regeringen Löfven och Socialdemokraterna.

Men ställer också till problem för Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Foto: Tomas Oneborg

Fackliga lägenhetssaffärer är återkommande som influensa, och ledande S-politiker borde ha vaccinerat sig.

Det fanns en tid när de mäktiga Socialdemokraterna "hade råd" med en affär då och då.

Kanske var det så när Margot Wallström – som SvD berättade om på tisdagen – blev minister första gången 1988 och fick en lägenhet av Byggnadsstyrelsen. Men den tiden av immunitet är sedan länge förbi. Nu utmanar Sverigedemokraterna på allvar Socialdemokraterna som största parti bland LO-väljare.

Annons
X

Avslöjandena om Kommunals representationskultur har dragit ner förbundet i ett svart förtroendehål.

Kommunal är också LO:s största förbund, och LO är sedan tidernas begynnelse sammantvinnat med Socialdemokraterna. Redan utan Margot Wallströms insats skulle Kommunalskandalen alltså stänka på S.

Det växande stödet för SD bland LO-medlemmar beror framför allt på invandrarfrågan. Men SD-sympatisörer utmärker sig också genom sina stora misstro mot politiker.

När Margot Wallström blir föremål för en förundersökning associeras ett av de tyngsta statsråden – och regeringens populäraste minister – med korruption och mutmisstankar.

Och om misstron mot politiker och etablissemang ökar, så gynnar det troligen Sverigedemokraterna. En fortsatt väljarflykt till SD undergräver hela det facklig-politiska samarbete som har spelat en så central roll i den svenska modellen. Det var knappast vad Margot Wallström tänkte sig när hon skrev under kontraktet med Kommunal.

Det är inte osannolikt att förundersökningen mot Wallström läggs ned, men oppositionen kommer att göra allt för att påminna om hur utrikesministern löste bostadsfrågan.

Man kunde tro att Alliansen nu bara kan njuta av skådespelet. Men riktigt så enkelt är det inte. Inom Moderaterna har Wallströmaffären bidragit till ökad aktivitet i rebelliska delar av partiet. Moderata Ungdomsförbundet och flera länsförbund – däribland Skåne – vill att partiledningen i riksdagen ska väcka frågan om att rikta misstroende mot Wallström.

Moderatledningen är besvärad, av flera skäl.

• Om M själva får regera kommer man inom överskådlig tid att göra det i minoritet – en sänkt ribba för misstroendeförklaringar skulle slå tillbaka mot det egna partiet.

• Hittills har de andra Allianspartierna sagt nej – M skulle alltså förlora en omröstning, och kanske bara få stöd av SD.

Ingen vet heller vad som skulle hända om Margot Wallström avskedas till följd av en misstroendeförklaring. Regeringen Löfven kan formellt sitta kvar, men kanske skulle en petad utrikesminister vara tillräckligt för att skapa en total regeringskris?

Och det är där den egentliga konfliktlinjen inom Moderaterna går. M-rebellerna vill så snabbt som möjligt installera en Moderatledd Alliansregering. Men Moderatledningen vill inte – har inte velat hittills i alla fall – regera i nuvarande parlamentariska läge.

Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X