Annons

Wallström till Mellanöstern: ”Känner särskilt ansvar”

Jemens utrikesminster Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Hutiernas delegation efter fredssamtalen i Sverige.
Jemens utrikesminster Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Hutiernas delegation efter fredssamtalen i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kriget i Jemen förvärras. Striderna har spritt sig, även inom den saudiledda koalitionen och det humanitära lidandet är stort. Nu reser utrikesminister Margot Wallström till Mellanöstern i ett försök att få igång fredsprocessen.

Under strecket
Publicerad

Civila och säkerhetsstyrkor i Aden, Jemen.

Foto: Nariman El-Mofty/AP

En sorts blixtvisit kallar utrikesminister Margot Wallström (S) det när hon berättar om resan som kommer att ta henne till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien. Syftet är att få slut på striderna i Jemen och blåsa liv i den politiska processen.

– Det vore överambitiöst att säga att vi ska försöka mäkla fred, men vi vill försöka mobilisera politisk vilja att leda in kriget mot en politisk process i stället. Så vi besöker de länder som i första hand är aktörer och viktiga för hur Jemens framtid ska bli. Och så förbereder vi för ett möte om Jemen i FN:s generalförsamling i september, säger hon till SvD.

Annons
Annons
Annons