Wallström: Nu måste vi öka trycket på Turkiet

Alla politiska och diplomatiska verktyg måste ­användas för att skapa en dialog med och utöva ­påtryckningar på Turkiet – så att utvecklingen kan börja gå i rätt riktning igen, skriver utrikesminister Margot Wallström.

Under strecket
Publicerad

Vi bidrar sedan flera år till att försöka förbättra journalisters och intellektuellas förutsättningar i Turkiet, skriver Margot Wallström.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Utvecklingen i Turkiet sedan det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli är inte bara oroväckande utan i längden ohållbar. När ett land avskedar domare, fängslar journalister och stänger mediehus förstörs förutsättningarna för ett livskraftigt samhälle. Yttrandefriheten och det fria ordet är grundläggande för ett öppet och demokratiskt samhälle och för att människor ska kunna vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen.

Sveriges regering har varit tydlig med att fördöma kuppförsöket den 15 juli i Turkiet. Att med våld ­avsätta en demokratiskt vald regering får aldrig accepteras. Men inte heller får en regering åsidosätta de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Rättsstatens principer måste alltid värnas och det är därför världen nu med stor oro ser på den utveckling som sker i kuppförsökets efterdyningar. Massiva utrensningar bland poliser, militärer, ­domare och andra offentligt anställda har genomförts sedan statskuppen misslyckades. 

Annons
Annons
Annons