Annons
X
Annons
X

Wallström gick förbi bostadskön redan 1988

Kritiken mot lägenhetsavtalet med Kommunal kan knappast ha kommit som en överraskning för Margot Wallström.

Samma sak hände redan när hon kom in i regeringen första gången 1988 och fick en lägenhet av statliga Byggnadsstyrelsen utan att ha stått i bostadskön.

Även den gången var kritiken hård.

(uppdaterad)
Wallströms lägenhetsaffär
[object Object]
Wallströms lägenhet var förstasidesnyhet i Expressen den 7 april 1989. Foto: TT och Yvonne Åsell.

– Byggnadsstyrelsen borde lämna sina tomma lägenheter till oss istället, förklarade Wallströms partikollega, Ian Hamilton (S), då ordförande för Stockholms bostadsförmedling, i Expressen.

– Jag tycker att tomma lägenheter ska förmedlas av oss.

Margot Wallström var vid den tiden bosatt i Karlstad och hennes egen förklaring den gången var snarlik den hon nu har gett när avtalet med Kommunal ifrågasatts: hon avstod från att köpa eller hyra i andra hand och bodde istället på hotell när hon fick erbjudandet om av Byggnadsstyrelsen om en tvårummare på Slottsbacken i Gamla stan.

Annons
X

– Enligt mitt avtal med Byggnadsstyrelsen får jag bo i denna lägenhet så länge jag är statsråd. Men det är en begränsad hyresrätt för jag har inget besittningsskydd.

**Även i det hyresavtal **som Wallström undertecknade med Kommunal förra våren står det att avtalet är direkt kopplat till hennes tjänsteutövning och att hon därför inte har någon besittningsrätt. Om det är juridiskt bindande är däremot inte klart eftersom avtalet inte finns registrerat hos hyresnämnden.

Parallellerna mellan avtalet från 1988 och det från 2015 är dock mycket tydliga. Inget i den kritik som nu riktats mot Wallström kan ha kommit som en överraskning.

Expressens förstasida den 7 april 1989. Foto: Yvonne Åsell

Wallströms agerande har ifrågasatts starkt från olika håll.

– Det är anmärkningsvärt att en utrikesminister som varit EU-kommissioner skulle vara så tappad bakom flötet att hon inte förstår hur bostadsmarknaden i Stockholm ser ut”, säger till exempel Moderaternas ordförande i Stockholms län, Kjell Jansson, till Dagens Industri.

– Att tro att man inte går förbi någon kö, det är väl klart att man gör.

Även statsminister Stefan Löfven har sagt att han tycker att utrikesministern borde ha löst sitt boende på ett annat sätt.

1988 var Margot Wallström redan en erfaren politiker, bland annat med sex år i riksdagen bakom sig.

I riksdagsvalet det året gjorde Socialdemokraterna med dagens mått mätt ett lysande val med drygt 43 procent av rösterna, det första med Ingvar Carlsson som partiledare, en liten tillbakagång men tillräckligt för att fortsätta regera på egen hand. In i regeringen kom ett antal nya, yngre socialdemokrater – yngst av alla Margot Wallström, då 34 år.

Foto: EU-kommissionen

I regeringen fick Wallström titeln biträdande civilminister med ansvar för konsument-, kyrko- och ungdomsfrågor. Även om regeringen också hade en särskild bostadsminister var Margot Wallström som ansvarig för ungdomspolitiken också aktiv i bostadsfrågorna.

Ett år efter att hon själv hade hamnat i blåsväder för att ha gått förbi bostadskön konstaterade Wallström i en debattartikel – också i Expressen – att ”många ungdomar saknar en egen bostad” och ”många är desperata och olyckliga” och saknar ”pengar, kontakter och kunskaper om bostadsmarknaden”.

"Problemet är först och främst att det har byggts för få bostäder", skrev Wallström den gången.

**När socialdemokraterna förlorade **regeringsmakten 1991 lämnade Margot Wallström tillfälligt rikspolitiken. Men 1994 fick hon på nytt ett erbjudande av Ingvar Carlsson om en statsrådspost, den gången som kulturminister.

Lösningen på bostadsproblemet blev att Wallström i hög utsträckning arbetade från familjens hemmaplan i Karlstad dit delar av hennes departement flyttade efter en särskild – och unik - överenskommelse med statsministern.

1996 tog Göran Persson över som statsminister och utnämnde Wallström till socialminister.

Efter valet 1998 lämnade Wallström ånyo regeringen efter en konflikt med just Persson och blev istället under perioden 1999-2010 EU-kommissionär i Bryssel.

SvD söker Margot Wallström.

Annons

Wallströms lägenhet var förstasidesnyhet i Expressen den 7 april 1989.

Foto: TT och Yvonne Åsell. Bild 1 av 3

Expressens förstasida den 7 april 1989.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 3
Foto: EU-kommissionen Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X