Annons
X
Annons
X

Wallström anlitar toppadvokat

Margot Wallström, som utreds med anledning av lägenhetsaffären med Kommunal, har anlitat Tomas Nilsson som sin advokat.

– Vi träffades på tisdagen och gick igenom det som hänt, säger han till SvD.

Wallströms lägenhetsaffär
Foto: TT

När Riksenheten för korruption igår beslutade att utreda om det kan röra sig om en muta då Kommunal gav Margot Wallström en hyresrätt, anlitade utrikesministern samma dag advokaten Tomas Nilsson att företräda henne.

Tomas Nilsson berättar för SvD att de två har träffats och gått igenom händelseförloppet då Wallström fick lägenheten, samt vad som väntar i förundersökningen.

Till TT säger Tomas Nilsson att lägenhetsaffären inte kan vara en muta. Snarare än att påverka Wallström i hennes arbete har Kommunals gåva varit uttryck för vänskap, och det faktum att fackförbundet och utrikesministern tillhör samma politiska rörelse.

Annons
X

Det är inte heller rimligt att tro att en utrikesminister skulle kunna gynna Kommunal i sitt arbete, menar Nilsson, då fackförbundet nästan är "det svenskaste man kan tänka sig".

I detta skede har chefsåklagaren Alf Johansson ännu inte bett om några uppgifter från Wallström, och det är oklart om hon över huvud taget kommer att kallas till förhör. Först efter att chefsåklagaren samlat in grundläggande uppgifter om vad som har hänt, beslutar han om huruvida ett brott kan ha begåtts och om förhör ska inledas.

När kan ett sådant besked komma?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det måste du fråga åklagaren. Jag vill inte spekulera i det, men den här händelsen är inte något utdraget och komplicerat. Det borde gå att utreda ganska snart, säger Tomas Nilsson utan att vilja specificera om hur många dagar eller veckor det skulle kunna röra sig om.

  Tomas Nilsson har varit advokat i ett flertal uppmärksammade brottsmål, bland annat försvarade han den 54-åring som 2013 dömdes till livstids fängelse för folkmord i Rwanda, vilket var första rättegången i sitt slag i Sverige. Han är knuten till advokatbyrån Sju advokater, där två före detta S-toppar tidigare arbetat: Claes Borgström, Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor 2008-2013, samt Thomas Bodström, justitieminister under Socialdemokraterna 2000-2006.

  Foto: Tomas Oneborg

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 2
  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X