Wallenstens varning: ”Smittan är inte borta”

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten säger att det inte finns några planer att blåsa faran över i Sverige.
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten säger att det inte finns några planer att blåsa faran över i Sverige. Foto: Ali Lorestani/TT

Det finns inga planer på att blåsa faran över i Sverige. Det sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i SVT:s Agenda på söndagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Schweiz, Tyskland, USA. Många länder har de senaste dagarna börjat tala om hur man ska ska kunna börja lätta på restriktionerna och öppna upp samhället igen.

Men Sverige har inga sådana planer och ingen klar exit-strategi, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Smittan är ju inte borta i världen och det finns en risk att smittan kommer tillbaka även om man lyfter på locket försiktigt, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till SVT.

Sverige har haft förhållandevis milda restriktioner, med tonvikten lagd på frivillig isolering. Detta till skillnad från många av de länder där kraven på lättnader debatterats flitigast den senaste veckan.

Enligt Anders Wallensten tyder mycket på att den svenska kurvan håller på att plana ut. Men inte tillräckligt mycket för att man ska kunna tala om datum.

– Vi måste se till att fallen börjar minska. Nu är vi på en platå, säger han. 

Från fredag till lördag rapporterades 22 nya dödsfall i covid-19 i hela landet. Men siffrorna pekar inte entydigt nedåt. Mellan lördag till söndag rapporterades 29 nya dödsfall, varav 24 var i Stockholm.

Stockholms län hade på söndagen 5 826 bekräftat smittade och totalt 921 dödsfall bland personer som diagnosticerats med covid-19. En dryg tredjedel av de döda har bott på äldreboenden.

Anders Wallensten påpekar att ett vaccin kan dröja mycket länge. Kanske flera år.

– Vi måste hålla ut med de åtgärder vi har. Antingen tills vi vet att det finns ett vaccin eller tills vi ser att smittspridningen är över, säger han till SVT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons