Wallenberg mot kommunisten: 1–1

En kommunist som utmanar Jacob Wallenberg ansikte mot ansikte. En internationell stjärnekonom som vill ha förmögenhetsskatt. En radioserie om klasshat. I dessa tider gäller det för näringslivets toppar att undvika excesser – om de inte vill underblåsa tidens strömningar.

Publicerad
Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg.

Foto: Adam Wrafter
Annons

Slaktaren var det mest oväntade inslaget denna stämmosäsong. Att olika grupperingar inom näringslivet bråkar om makten på stämmorna, som i Fingerprint tidigare i veckan, är ingen ovanlighet. Men att en slaktare, som är medlem i Kommunistiska partiet, utmanar Jacob Wallenberg i en utfrågning före Investors stämma genom att tala om ”överklass, kapitalister och tjuvar” säger en del om vår tid.

Visserligen har även andra personer tidigare utnyttjat strålkastarljuset på stämmor för att torgföra sin åsikt. År 2007 köpte Feministiskt Initiativs Gudrun Schyman aktier i bland annat Investor, Ericsson, Volvo och H&M för att kräva fler kvinnor i styrelserna. Samma år gjorde A Non Smoking Generation en pr-kupp på snustillverkaren Swedish Matchs stämma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons