Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Nils-Olof Ollevik: Wallenberg har ansvar för Stora Ensos fallerade affärer

De usla affärerna och falsarierna i Stora Enso har på nytt lyfts av Sveriges Televisions dokumentär Dubbel bokföring. Ansvaret för verksamheten i skogsjätten ligger tungt över den största ägaren Walllenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM.

I SVT:s dokumentärprogram Dubbel bokföring som sändes på torsdagskvällen anklagas skogskoncernen Stora Ensos företagsledning och styrelse för att ha beordrat och godkänt falsk bokföring, genomfört förbjudna överföringar av tillgångar, gjort otillåtna aktieutdelningar med syfte att manipulera aktiemarknaden.

Delar av bokföringsfifflet avslöjades redan 2010 och fick då till följd att bolaget tvinades till stora nedskrivningar av tillgångarna, men ingen av de ansvariga i företagsledning eller styrelse har fått stå till svars för falsarierna.

Dock tar SVT:s program saken vidare och förutsatt att de nya uppgifterna stämmer finns det anledning för de finska, svenska och amerikanska (Stora Enso är även ett noterat bolag på Nasdaq-börsen) marknadsövervakningsmyndigheterna att ta upp fallet till ny prövning.

Annons
X

Det är emellertid inte förbjudet eller straffbart att göra dåliga affärer. Och tur är väl det för Stora Ensos tidigare styrelser, där Wallenbergsfären varit tungt representerad av bland andra Marcus Wallenberg och förre Investorchefen Claes Dahlbäck.

För dåliga affärer har man varit riktigt bra på. Den sämsta alla kategorier var köpet av amerikanska Consolidated Papers, i februari år 2000. Bortsett från en dåligt genomförd due-diligenceprocess var priset, även om det köpta företaget varit tip-top, på tok för högt.

I efterhand har det gjorts beräkningar på hur mycket Consolidated Papersaffären kostat Stora Enso och summorna varierar mellan 25 miljarder kronor (Stora Ensos egen utredning gjord av den finska konsultfirman Jaakko Pöyry, som var rådgivare till företagsledningen vid avvecklingen av äventyret) till 65-70 miljarder kronor, som beräknats av oberoende finansanalytiker.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Högt på tio-i-topplistan över Stora Ensos misslyckade affärer kommer avyttringen av det nybildade bolagets krafttillgångar i vatten- och kärnkraft som f ö såldes till finska Fortum, några månader efter sammanslagningen mellan stora och Enso.

  I den uppenbarligen välunderbyggda tv-dokumentären pekar man på det faktum att det aldrig egentligen var fråga om en fusion 1998 mellan svenska Stora och finska Enso utan om att det finska företaget tog över anrika Stora. Detta trots att det svenska ägandet i det sammanslagna bolaget var 60 procent mot 40 procent av aktierna ägdes av bland andra finska staten, som av en tillfällighet också var huvudägare till kraftföretaget Fortum som lade rabarber på Stora Enso Kraft.

  I dag är Stora Enso i praktiken ett finskt där ägandet skiftat till att vara dominerat av finska intressen, varav finska staten kontrollerar en dryg fjärdedel av rösterna.

  Största ägare är trots allt de svesnka Wallenbergstiftelserna genom förvaltningsbolaget FAM, som äger aktier vilka motsvarar drygt 27 procent av rösterna. Ansvaret för de antydda och delvis erkända bokföringsfalsarierna, börsmanipulationerna och de usla affärerna faller tungt på Wallenbergsfären, som i sitt företagsägande påstår sig stå för etik och kompetens.

  Testa dig själv! Vad kan du om företagen?

  QUIZ: Vilka tog över när Swissair konkade? quiz.svd.se QUIZ: ”Riktigt skägg, riktig öl.” Vilken öl? quiz.svd.se QUIZ: Vilket bolag tillhör den här loggan? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X